Alüminyum Giydirme Cephelerde Isıl Performans Durabilite İlişkisinin İncelenmesi

Tortu, Şengü Şerare
Bu çalışmada, günümüz mimarisinde önemli yer tutan, özellikle çok katlı yapılarda düşey kabuk olarak kullanılan hafif giydirme cephe sistemlerinin ısıl performanslarının durabilite açısından değerlendirilmesi yapılacaktır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve kapsamı açıklanmaktadır.İkinci bölümde, giydirme cephelere ait genel bilgiler verilmiştir. Giydirme cephelerin tanımı yapılmış, tarihçesiyle ilgili bilgi verilmiştir. Giydirme cepheleri oluşturan ana bölümler belirtilmiştir. Bunlar; Taşıyıcı Sistem, Pencere Kuşağı, Parapet Kuşağı olarak anlatılmıştır. Giydirme cephelerde kullanılan tespit bileşenleri sınıflandırılmış ve açıklanmıştır. Bunlar; Örtü Bileşeninin Taşıyıcı Bileşene Tespiti, Taşıyıcı Bileşenlerin Birbirine Tespiti, Taşıyıcı Bileşenlerin Bina Taşıyıcı Sistemine Tespiti, Daha sonra giydirme cephelerin ağırlıklarına göre sınıflandırılması yapılmıştır. Ağırlıklarına göre giydirme cepheler 2 gruba ayrılır; Ağır Giydirme Cepheler, Hafif Giydirme Cepheler. Taşıyıcı sistemlerine göre giydirme cepheleri üçe ayırabiliriz; Çubuk Sistemler, Panel Sistemler, Yarı Panel Sistemler olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, durabilitenin tanımı yapılmıştır. Giydirme cepheler açısından bakıldığında durabilitenin gerektirdiği tasarım yaklaşımları, işçilik yaklaşımları belirtilmiştir. Durabiliteyi olumsuz etkileyen faktörler anlatılmıştır. Bunlar: Materyal Kusurları, Tasarım Hataları, Montaj Hataları, Çevresel Faktörler, Bilinçli veya Tesadüfi Hasarlar olarak sıralanabilir. Dördüncü bölümde, giydirme cephelerde ısıl performansın durabiliteyle olan ilişkisi açıklanmıştır. Giydirme cephelerin ısıl performansını belirleyen tüm etkenler belirtilmiştir. Bu etkenler; Isıl Kapasite, Isıl Direnç ve Isı Geçirimliliği, Saydam Bölgelerin Isı geçirimliliği, Camlardan Edinilen Toplam Isı Kazancı, Malzeme Seçimi (Cam Seçimi ve Çerçeve Seçimi), İç Etkenler olarak açıklanmıştır. Beşinci bölümde, ısıl performansını gerektiği gibi yerine getiremeyen bir alüminyum giydirme cephede meydana gelebilecek tüm hasar ve sorunlar açıklanmıştır. Bu hasar ve sorunlar; Yoğuşma, Isıl Şoklar Sonucu Meydana Gelen Kırılmalar, Isı Kayıpları, Korozyon, Isıya Bağlı Hareket, olarak açıklanmıştır. Meydana gelen hasarların ve sorunların nasıl giderilebileceği veya nasıl önlenebileceği belirtilmiştir. Altıncı bölümde sonuç kısmı yer almaktadır. Çalışmanın özeti yapılmış ve konu genel olarak tekrar gözden geçirilmiştir.
In this study, evaluation of the thermal performance in terms of durability of aluminium curtain wall systems, which are commonly used in contemporaray architecture and used as vertical envelope usually for high rise buildings, is built. In the first chapter, the subject, the aim and the concern of the thesis are eplained. In the second chapter, general knowledege is given about curtain wall systems. Description of “what a curtain wall is” is made and information about the history of curtain walls is given. The main parts that constitute a curtain wall system are described. These parts are; Supporting (frame) System, Window, Parapet. After that, fixing components of a curtain wall system are described. These are; Fixing of covering to the supporting system, Fixing of supporting components to each other, Fixing of supporting components to the building structural system. Then the classification of curtain wall systems according to their weights is given. Curtain walls are divided into two groups according to their weight; Heavy Curtain Walls, Light Curtain Walls, Light curtain walls are divided into three groups according to their type of supporting framework. These are; Stick Systems, Panel Systems, Semi-panel Systems. In the third chapter, definition of durability is given. All the design aspects and workmanship aspects of durability, evaluated with curtain walls is given. Factors that affect durability negatively are described. These factors are; Material Deflections, Design Faults, Assembly Faults, Environmental Affets, Deliberate or Coincidental Faults. In the fourth chapter, the relation between durability and thermal performance of curtain wall systems is explained. All the parameters that determine the thermal performance of curtain wall systems are explained. These parameters are; Thermal Capacity, Thermal Resistance and Thermal Transmittance, Heat Transmittance of Transparent Parts, Total Heat Gain Through Glass, Selection of Material (glass and framework), Inner Affects. In the fifth chapter, all the damages and problems that can occur in a curtain wall system, which fails to accomplish necessary thermal performance, are described. These damages and problems are; Condensation, Breakages caused by Thermal Shocks, Heat Loss Through Curtain Walls, Corrosion, Movement because of Change in Heat. In this chapter, ways to prevent all these damages and problems are given. Also, ways to fix the problems are described.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Durabilite, Alüminyum Giydirme Cephe, Isıl Performans, Durability, Aluminium Curtain Wall, Thermal Performance