Türkiye İçin Ulusal Mekânsal Veri Altyapısı Önerisi

2011-05-02
Nalcı, İbrahim
Bu çalışmada, Mekânsal Veri Altyapısı (MVA) hakkında kavramsal bilgiler ile birlikte dünyada yapılmıs olan ulusal MVA çalısmaları araştırılmış, Türkiye’de mekânsal veri üreten kurumlar, birlikte çalısabilirlik sağlayan kurullar/birlikler incelenmiş ve TUCBS-A hakkında bilgi sunulmustur. Sonuçta elde edilen bu bilgilere dayanarak, Türkiye şartları için nasıl bir MVA kurulması gerektiği yönünde öneride bulunulmuştur. Öneride, temel ölçeğin, bütün Türkiye’ye ait verilerin mevcut olması nedeniyle 1:25.000 olması, bundan küçük ölçekli verilerin Harita Genel Komutanlığı, büyük ölçeklilerin ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olması, küçük ölçekli verilerin büyük ölçeklilerden genelleştirme yöntemi ile üretilmesi, kurumlar arası işbirliği için yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olmadığı, mevcut Bakanlıklararası Harita ve Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu bünyesinde gerekli revizyon yapılarak bu faaliyetin yürütülmesinde yarar olduğu belirtilmiştir.
In this study, National Spatial Data Infrastructures (SDI) in the world are investigated along with conceptual information about SDI, spatial data producing organizations and interoperability providing communities in Turkey are examined and information about Turkish National GIS Infrastructure is presented. Finally, based upon the information gathered, how an SDI should be established in conditions of Turkey is proposed. It is proposed that basic scale should be 1:25.000 since Turkey has all data at this scale, GCM should has responsibility for producing data with smaller scales while TKGM for the larger scales; generalization method should be used for producing small scale data from large scale ones. It is found beneficial to make necessary revisions in the present “Coordination and Planning Committee for Map Works Among Ministries” instead of building a new structure for cooperation among organizations.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Mekânsal Veri Altyapısı (MVA), Ulusal MVA, Birlikte Çalışabilirlik, Spatial Data Infrastructure (SDI), National SDI, Co-operability