Mehmed Refik Fenmen

Barutçu, Burak
Çökelez, Aytekin
İTÜ Yayınevi
İstanbul Teknik Üniversitesi, öncelikli olarak askeri amaçlı kurulsa da bir süre sonra askeri ve sivil olmak üzere iki kola ayrılmıştır. 19. yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru, Hendese-i Mülkiye Mektebi’nin ismi değiştirilerek Mühendis Mekteb-i Âlisi olmuş ve yeni binasına taşınmıştır. Bu gelişmeler olurken, okulun ilk sivil müdürü olan Mehmed Refik Fenmen, getirdiği büyük yeniliklerle hem okula ve hem de ülkemizdeki mühendislik eğitimine yön vermektedir. Mehmed Refik Fenmen, eğitimciliğinin yanında Türkiye’nin sanayileşmesi ve elektrifikasyonu alanında birçok devlet bürosunda görev yaparak ülkenin gelişmesinde önemli roller üstlenmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan; Mehmed Refik Fenmen’in biyografisinin, Mühendis Mekteb-i Âlisi’nde gerçekleştirdiği çalışmaların ve eğitimci kişiliğinin daha kapsamlı şekilde sunularak, diğer eserlerinin eksiksiz ve detaylı bir incelemesinin yapılmasıdır.
electrical engineers, elektrik mühendisleri, biography, biyagrafi, electrical engineering, elektrik mühendisliği, Istanbul Technical University, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mehmed Refik Fenmen, school administrators, okul yöneticileri
Koleksiyonlar