Raylı Taşıtlarda Bakım Planlaması, Deray Şartları Ve Emniyet Değerlendirmesi

2011-07-08
Arslan, Cem
Bu çalışmada, raylı taşıtlarda kullanılan modern bir bakım yöntemi olan izleme yöntemi ile bakımın demiryollarındaki uygulamaları açıklandı. İzleme yöntemi ile bakıma dayalı RAMS teknikleri açıklandı. İzleme ile bakım yönteminde ray ve raylı taşıtın hangi parametrelerinin ölçüldüğü ve bu ölçüm verilerinin bakım planlamasına etkisinin yanında, kurb yarıçaplarını belirleme ve deray tespitinde bulunabilindiği gibi sonuçlar çıktı. Raylı taşıtlarda meydana gelen kaza nedenleri arasında normal seyir halinde iken raydan çıkma olayı incelendi. Tekerlek ve ray etkileşiminde rayın ve konik tekerleğin profillerinin düz yolda ve virajdaki seyirde sağladığı avantajlar verilen bağıntılar ile birlikte açıklandı. Deray şekilleri ve deray durumunu oluşturan şartlar araştırıldı. Tekerlek tırmanması deray tipi için kullanılan Nadal kriterinin yanında çeşitli ve yeni kriterler de araştırıldı. Farklı deray kriterleri için kullanılan tekerlek kuvvetleri, flanş açıları ve sürtünme katsayıları gibi parametrelerin farklı skalalardaki değişimleri ile deray kriterlerinin alabilecekleri limit değerler için grafikler çıkartıldı. Bunların yanında deray kriterlerinin farklı ülkelerde kullanılan standart limit değerleri de verildi. Yapılan bu grafik analizleri en yaygın kriter olan Nadal kriterinin değişim eğrileri ile karşılaştırıldı ve bu eğriler dünya üzerindeki demiryollarında deray tespiti için kullanılan ve hala en geçerli olan Nadal kriteri ile ters düşmediği gözlendi.
In this study, on condition monitoring method which is the one of the most modern techniques were investigated for railways. Also RAMS techniques were explained which are based on condition monitoring method. There are couple of parameters were investigated which we can measure by condition monitoring method. There are also advantages such as determining the derailment and curve radius discussed as a result of the outputs of condition motinoring parameters. Derailment mechanism on normal journey of the rail vehicle was researched. Rail and wheel interaction is also studied and the advantages of the rail and cone shaped wheel profiles were studied by some given equations. Derailment types and the conditions for the derailment situation were explained. There are also some other criterions were given with the Nadal criterion which is the most common criterion on the world. We used several different parameters such as wheel forces, flange angles and friction coefficient for creating the graphics for the values of limit derailment criterion values. There are also some standarts for these criterions limit values were given for different countries. Results of the graphical analyses showed us that the change curves of the different and some new criterions were not contrary to the Nadal criterion which has a worlwide use for the prediction of derailment on railways.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Ray, Tren, RAMS, Demiryolu, Deray şartları, Deray kriteri, Rail, Train, RAMS, Railway, Derailment conditions, Derailment criterion