Mardin Kireçtaşının Yapı Taşı Olarak Araştırılması

2008-11-19
Semerci, Fatih
Bu çalışmada, doğal taşlardan olan kireçtaşı hakkında genel bilgi verildikten sonra Mardin kireçtaşının özellikleri (fiziksel, kimyasal, mekanik) araştırılmış ve sonrasında Mardin ocakları, ve ocak taşları hakkında bir literatür taraması yapılmıştır. Mardin Babol mevkiinde bulunan ocaktan elde edilmiş kireçtaşı örneklerinin fiziksel, mekanik, kimyasal özellikleri yanı sıra atmosfer şartlarına karşı dayanıklılık (eskitme deneyleri) analizleri yapılmıştır. Bu aşamadan sonra Mardin tarihi yapılarından Kasımiye Medresesi ve Abdüllatif Konağı hakkında bilgilendirme yapılmış ve bu yapılardan alınmış taş numunelerinin fiziksel, kimyasal ve mekanik deneyleri yapılmıştır. Tüm bu literatür ve deneysel analizlerin sonunda Mardin taş ocağından elde edilen kireçtaşı ile tarihi yapı örneklerinden elde edilmiş olan kireçtaşları karşılaştırmalı olarak gözlemlenmiştir. Ortaya çıkan benzerlikler ve farklılıklar tablolar ışığında ifade edilmiştir.
In this study, after general information is given about limestone which is a natural deposit, caracteristics (physical, chemical, mechanical) of Mardin limestone were searched and then a resource search about Mardin quarries, quary Stones was made. Limestone sample, which was attained from the quarry located in Mardin Babol, was analysed in the aspect of fhysical, mechanical and chemical characteristics; besides analyse for durability (alteration experiments) against atmosphere conditions was achieved. After this phase, datas regarding Kasimiye Madrasah and Abdullatif Mansion were collected which are historical places: besides pyhsical, mechanical, chemical experiments of sample of stones were carried out which were taken from these two historical places. At the and of this resource search and experimental analyses, limestone taken from Mardin quarry and from these two historical monuments were compared. Attained similarities and differences were given in tables.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Kireçtaşı, Mardin ocakları, Kasımiye Medresesi, Abdüllatif Konağı, Limestone, Mardin Quarries, Kasimiye Madrasah, Abdullatif Mansion