Ro-ro Terminalleri İçin Simülasyon Modellemesi

2011-07-07
Aksoy, Selim
Denizyolu taşımacılığı, güvenilir ve ekonomik olmasıyla ulaştırma faaliyetleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, yük taşıyan tırların ve dorselerin gemilerle denizyolu üzerinden taşımacılığının yapıldığı RO-RO terminallerinde gerçekleşen süreçler incelenmiştir. Tırların ve dorselerin karayolu üzerinden terminale ulaşmaları ile ve gemilerden tahliye edilmeleri ile terminal içerisindeki süreçler başlamaktadır. Bu süreçlerde kapı, gama ışını tarama, ihracat ve ithalat kantarları, bekleme alanları ve rampa operasyonları gerçekleştirilir. Bu operasyonlar için Arena 11.0 simülasyon programı kullanılarak bir simülasyon modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan bu simülasyon modeli, kullanılan programda 30 günlük süre için 10 kere tekrarlanarak çalıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Söz konusu operasyonlar içerisinde oluşabilecek problemler araştırılmış ve bunlar için muhtemel çözüm yolları sunulmuştur.
Sea transportation has an important role in transportation implementations as being safe end economic. In this study, processes of RO-RO terminals in which cargo carriying trailers and semi-trailers handled through sea transportation has been analyzed. Processes of RO-RO terminals begin with arrivals of trailers and semi-trailers to the terminal through land transportation and discharging from ships. In these processes, gate, gamma ray search, export and import weigh bridges, waiting areas and ramp operations take place. A simulation model for these operations has been set up by using Arena 11.0 simülation program. This model has been run for 30 days with 10 replications in the simülation program. The results are reviewed. The possible problems for subject operations have been searched and the possible solutions for these problems have been presented.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
RO-RO Taşımacılığı, Simülasyon, RO-RO Transportation, Simulation