Nişantaşı-teşvikiye Ve Harbiye-şişli Bölgeleri Kentsel Koruma Önerileri

2015-10-23
Manci, Esra
Institute of Science And Technology
Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılda Batılılaşma yönünde geçirdiği dönüşüm ile paralel olarak, kent dışında bir yerleşim alanı olarak şekillenen Nişantaşı-Teşvikiye ve Harbiye-Şişli bölgeleri günümüzde İstanbul’un en önemli kent merkezlerinden biri haline gelmiştir. 19.yüzyılın ortalarından günümüze, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği ekonomik, sosyal, demografik ve politik dönüşümlere tanıklık eden bölge, bu süreçte İstanbul’un geçirdiği dönüşümü katmanlar halinde yansıtan kentsel bir kesit oluşturmaktadır. Öte yandan kentin gerek kullanıcıları aracılığı ile gerek merkezi müdahalelerle geçirdiği her dönüşüm bir yandan kendi izlerini kent dokusuna eklerken, diğer yandan mevcut yapı stoğunu tahrip ederek yok etme eğilimindedir. Günümüzde bu yönde bir dönüşümün Nişantaşı-Teşvikiye ve Harbiye-Şişli bölgeleri için geçerli olduğu öngörülmektedir. Tez çalışmasının amacı Nişantaşı-Teşvikiye ve Harbiye-Şişli bölgelerinin bir bütün olarak korunmasını amaçlayarak, bu alanlar üzerinden, günümüzde kent merkezlerindeki değerli konumları nedeni ile küçük ve büyük ölçekli yoğun müdahalelere sahne olan, 20. yüzyıl öncesi kültür varlıklarının yanı sıra, modern mimarlık mirası yapı örneklerini bünyesinde barındıran bu ve benzeri bölgelerin toplumsal ve kentsel hafızada önemlerinin dikkate alındığı, mevcut dokunun yaşanılarak devam ettirildiği, sürdürülebilir kentsel koruma önerileri geliştirmektir.
Since its first settlement period, with the addition of different architectural and social values into another, Istanbul continued its urban development from the past till today. By means of this development process, while new layers of architectural values are being added, the existing layers are being destroyed, even disappear.  In this paper a sustainable urban conservation approach has been developed by literature research, documentation, site analyses, constructional and functional proposals considering the fact that the Nişantaşı-Teşvikiye and Harbiye-Şişli districts, containing various historical layers of transformation of the city after the middle of 19. century, should be preserved and sustained as a whole, livable area.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014
Tarihi Koruma, Modern Mimari, 19. yüzyıl, 20. yüzyıl, Kentsel Koruma Alanları, Kentsel Koruma, Historical Conservation, Modern Architecture, 19th Century, 20th Century, Urban Conservation Areas, Urban Conservation