İstanbul'da Yasal Yetkinliği Olan Müzik Terapi Kurum Ve Kuruluşlarının Incelenmesi

Çavlu, Doğukan
Institute of Social Sciences
Son yıllarda Müzik Terapi alanında yapılmış birçok araştırma ve klinik uygulamanın yanı sıra Müzik Terapi eğitiminde de çeşitli gelişmeler olmuştur. Bu alan hem tıp hem de müzik eğitim temellerine ve disiplinlerine bağlı olduğundan dolayı her iki bilim dalından yararlanılarak oluşturulan bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulmuştur.1976 yılına kadar olan süreçte Türkiye'de Müzikle Terapi alanı, Geleneksel Makam Müziği altyapıları ve bu alanlarda geçmişten günümüze eserler bırakan İbn-i Sina ve Farabi gibi birçok bilim insanının bizlere aktardığı bilgilere dayanarak ilerlemiş ve bu birikimlerin nesiller boyu aktarımı ile günümüze kadar gelmiştir. Uluslararası eğitim camiasında da Geleneksel Makam Müziği unsurları içeriği ile destekli olmayan, çeşitli Müzik Terapi uygulama yöntemleri de özellikle 21. Yüzyıldaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin teknolojik unsurlar ile kolaylaşması sayesinde çoğalmış ve bilgi paylaşımlarının aktarılması neticesinde bu alanda eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunan kişi ve kurumların Müzik Terapi eğitimi için diğer bilim dallarında olduğu gibi bir eğitim süreci planlaması zorunlu hale gelmiştir. Bu planlama her ülkede farklı bir şekilde planlanmaya Devam etmekte olduğu için bu eğitim sisteminin gereksinimleri de her ülke de farklılık göstermektedir. Her ülkenin Sağlık ve Eğitiminden sorumlu yönetim merkezleri bulunmakta olup, bu merkezler planlamalarını hem kendi içlerindeki yasal içerikler ile hem de dünya genelinde diğer merkezlerin yaptığı şekillerden faydalanarak düzenlemeye devam etmektedir. Müzik Terapi eğitiminin son yüz yılda akademisyenler tarafından yapılmış çalışmaları, bu planlamaya büyük katkı sağlamasına rağmen, bir yandan da bu sistemin henüz yeni oluşan bir disiplin içerisinde olması çeşitli problemleri de beraberinde getirmektedir.
In recent years, in addition to many researches and clinical practices in the field of Music Therapy, we have experienced various developments in the education for Music Therapy. Since this field relies on the foundations of both medicine and music disciplines, an education system established by use of both disciplines was needed. In the period until 1976, Turkish Music Therapy developed based on the Traditional Modal Music infrastructures and the information and important works handed over by many historical scientists including Avicenna and Farabi. The advances in the field have reached the modern day through the transfer of such knowledge from one generation to other. In the international education community, various Music Therapy practice methods not supported by the elements of Traditional Modal Music has become widespread in the 21st century, in particular due to the convenience provided by technological advances for research and development studies, and through the transfer of knowledge, persons and institutions providing education in the field of Music Therapy have been forced to plan an educational process as is the case in other fields of science. Since different countries continue to plan these efforts in their own way, requirements of such education systems differ from one country to the other. Every country has administrative centres
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Thesis (M.A.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2019
Hukuk, Müzik, Sağlık Eğitimi, Law, Music, Health Education