Kontrollü Salınım İçin Duyarlı Hibrit Sol-jel Filmlerin Sentezi

Yükleniyor...
Küçük Resim

item.page.authors

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Cilt Başlığı

Yayınevi

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Özet

Bu çalışmada, polipropilen glikol (PPG) hidroksil uç grupları ile 3-izosiyanat propiltrimetoksisilan bağlanması sonucunda silanlanmış PPG sentezlendi ve polipropilen glikol sonlandırılmış trimetoksi silan (ICPTS-PPG) elde edildi. Elde edilen moleküller ve sol-jel film yapıları ATR-FTIR spektroskobisi kullanılarak karakterize edildi. Triptofan imprint hibrit sol-jel filmler aşağıdaki bileşenler kullanılarak hazırlandı: şablon ya da hedef molekül olarak triptofan; ağ yapısını oluşturucu olarak PPG-ICPTS; triptofan ile etkileşimde bulunan mono foksiyonel monomer olan APTES (aminopropiltrimetoksisilan); tri fonksiyonel prekürsor, MTMOS veya tetra fonksiyonel prekürsor olarak TMOS; katalizör olarak ise Dibutilamin kullanıldı. PPG-ICPTS, APTES le, metiltrimetoksilanın (MTMOS) ve tetrametoksisilan (TMOS) kullanarak, triptofan (Trp) molekül varlığında hibrit sol-jel türevli pre-polimerler hazırlandı ve sonra karışım, hidroliz edildi. Film-A, Film-B, Film-C ve Film-D olarak gösterilen dört hibrit polisiloksan filmler, TMOS veya MTMOS varlığında, APTES ve PPG-ICPTS kullanılarak hazırlandı. Triptofan yokluğunda hazırlanmış non-imprint sol-jel film, imprint filmlere benzer koşullar altında hazırlandı. Hibrit polisiloksan filmlerin, farklı kompozisyonlardaki etanol-su karışımı içerisinde solvent alımı zamana bağlı olarak elde edilen datalar tarafından açığa çıkarıldı. Solvent alımı dataları kullanılarak hibrit sol-jellerin şişme kinetikleri incelendi ve distile su içerisinde hibrit sol-jellerin solvent salınımları belirlendi.
In this study, we synthesized silanated poly(propylene glycol) (PPG) by coupling 3-isocyanatopropyltriethoxysilane (ICPTS) with the hydroxyl end groups of PPG through urethane bonds. Hence, trimethoxysilane terminated poly(propylene glycol) (ICPTS-PPG) was prepared. The purified hydrophilic silicon-containing trifunctional monomer was identified using Attenuated Total Reflectance-Infrared (ATR-FTIR). The tryptophan imprinted hybrid sol-gel films were prepared by polymerization using the following components: tryptophan as a template ; PPG-ICPTS as a spacer ; APTES (aminopropyltrimethoxysilane) as a functional monomer interacting with Trp; MTMOS as a tri functional precursor or TMOS as a tetrafunctional precursor; dibutylamine as a catalyst. The hybrid sol-gel derived polymers were prepared in the presence of Trp molecule using PPG-ICPTS, APTES, methyltrimethoxysilane (MTMOS) and tetramethoxysilane (TMOS) and then, the mixture was allowed to hydrolyse. Four hybrid polysiloxane films which are indicated as Film-A, Film-B, Film-C, and Film-D were prepared by using PPG-ICPTS, with and without TMOS, APTES and MTMOS. Non-imprint sol-gel film prepared in the absence of tryptophan was prepared at the same conditions similar to imprinted films. Solvent uptake of hybrid polysiloxane films in ethanol-water mixtures with different composition were elucidated by obtaining data depending on time. By using solvent uptake data the swelling kinetic of hybrid sol-gels were evaluated. Solvent release of hybrid sol-gels in distilled water was investigated.

Açıklama

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014

Konusu

Uyarıya duyarlı polimerler, ilaç salınımı, sol-jel malzeme, triptofan, Stimuli-responsive polymers, drug delivery, sol-gel material, tryptophan

Alıntı

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By