Yapay Zemin Dondurulması Ve Viyana Metrosundaki Donma Kabarmaları

Akdeniz, Nuri Fatih
Bu çalışmada, ülkemizde yaygın uygulaması bulunmayan zeminin yapay olarak dondurulması yöntemi incelenmiştir. Yöntem incelenirken, öncelikle donmuş zeminlerin fiziksel ve mekanik özellikleri irdelenmiştir. Ardından yöntemin Viyana Metrosundaki uygulaması inclenmiştir. Dondurulma işlemi sırasında elde edilen sıcaklık verilerinden hareketle, tünel uçlarındaki buz kalınlığı tahmin edilmiş ve yüzeydeki kabarma ölçümleri ile birlikte dondurulma sıcaklığı ile ilişkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, daha hızlı bir şekilde dondurulan tünel ucu çevresindeki buz kalınlığının daha ince ve yüzeydeki kabarmaların da görece daha az olduğu görülmüştür.
In this study Artificial Ground Freezing (AGF), which is not commonly executed in Turkey, is examined. First, physical and mechanical properties of frozen soil are introduced. Then, an ongoing AGF project in Vienna Subway is explained. By using the data from temperature gauges along the tunnel, ice thickness at tunnel ends is estimated. Furthermore, these values are compared with heave measurements at ground surface in order to find a correspondence between them. Finally, it is shown that less ice crystals are formed and smaller frost heave is observed where the ground is frozen faster.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Donmuş zeminler, Tünel, Donma kabarması, Artificial Ground Freezing, Tunnels, Frost heave