Kültür Merkezlerinde Mekan Ölçeğinde Malzeme Analizi: Büyük Salon Örneği

Sütlüoğlu, Muhammed Şamil
Bu çalışmada; kültür merkezlerinde “büyük salon” örneği ele alınarak mekan ölçeğinde malzeme analizi yapılması hedeflenmiştir. Kültür ve kültürün yansıması olan çeşitli kültürel faaliyetlerin topluma daha nitelikli ve yaygın olarak sunulabilmesi ihtiyacı “kültür merkezi” kavramını ortaya çıkarmıştır. Mimaride mekan organizasyonuna etki eden faktörler incelenmiş ve bu doğrultuda kültür merkezlerinde bölümler arası ilişkilerin ne şekilde kurulacağı belirlenmiştir. Mekan programlama verileri ortaya konularak kültür merkezlerindeki mekan organizasyonu biçimlendirilmiş, genel programda yer alan mekanlar ve bu mekanlarda kullanılan bitirme malzemeleri belirlenmiştir. Bu mekanlardan; fonksiyonu açısından en önemlisi olan büyük salon için malzeme değerlendirme ölçütleri belirlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde büyük salonun bölümleri ortaya konulmuş, bu bölümlerde kullanılan bitirme malzemelerine değinilmiştir. Dünyadan ve Türkiye’den bazı kültür merkezi örnekleri incelenerek, tespit edilen malzeme değerlendirme ölçütleri doğrultusunda büyük salonların analizleri yapılmıştır.
In this thesis, it is aimed at analysing the material at space scale by focusing on the case of “grand hall” in culture centres. The emergence of the concept; “culture centre” arouse from the necessity of conveying culture and various cultural activities to the society in a more qualitative and widespread way. In this work, factors affecting the space organization in architecture are examined, and accordingly ways of constructing the relations among unites in the culture centre are determined. Space organization in centres is shaped in consideration with the space programming data, space units and the finishing materials used in these units in the general programme are decided. The criteria for material assesment of the grand hall, which is the foremost among those units in terms of its function are determined. In the last part of thesis work, sections of grand hall are defined and the finishing material used in these are mentioned. In the frame of the criteria determined for material assesment, specific examples of culture centres both in Turkey and the world are observed and their grand halls are analysed.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Kültür Merkezi, Bitirme Malzemeleri, Büyük Salon, Culture Centre, Finishing Materials, Grand Hall