Dikdörtgen Kesitli Konser Salonlarının Akustik Değerlendirmesi İçin Bir Tasarım Yöntemi

Bayazıt, Nurgün Tamer
Instıtute of Science and Technology
Bu çalışmada; bir salonunun tasarımında kullanılan başlıca geometrik parametreler ile akustik parametreler arasındaki ilişkileri istatistiksel olarak ortaya koyarak, hacim içerisinde oluşan ses alanını tüm akustik ve geometrik parametreleri kapsayacak şekilde ele alan bir yöntemin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle geometrik parametrelerin bağımsız değişken olarak kabul edildiği tahmin denklemleri oluşturularak, akustik parametrelerin hesaplanması sağlanmaktadır. Yöntemin geliştirilmesi iki aşamalı olarak gerçekleşmiştir: · Değerlendirme bölümünde; geometrik boyutları ve boyut oranları belli olan bir hacim içerisinde oluşan nesnel akustik parametrelerin, hacim içi dağılımları da göz önünde bulundurularak, geometrik tasarım parametrelerin bağlı olarak hesaplanabilmesi için kullanılabilecek bir istatistiksel tahmin yönteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen yöntem kullanılarak, mevcut bir salonun akustik parametreleri, seçilen kabullere bağlı olarak hesaplanabilecek ve bulunan akustik parametre değerleri optimum değerler ile karşılaştırılarak, salonun akustik performansı değerlendirilebilecektir. · Tasarım bölümünde; tasarımın ilk aşamalarında, optimum değişim aralıkları içinde kalan akustik parametreleri sağlayan salon tasarımına yönelik boyutların seçilebilmesi için kullanılabilecek bir analitik ve geometrik yöntemin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen yöntem yardımıyla, ortalama reverberasyon sürelerine ve dinleyici sayısına bağlı olarak, optimum akustik koşulları sağlayan geometrik boyutların (hacim, uzunluk, yükseklik, genişlik ) saptanması mümkün olabilecektir.
With this research, it has been attempted to define the statistical correlation between the basic geometric parameters used in the design of a concert hall and its acoustic parameters in order to develop a model describing the sound field of the hall with all its acoustic and geometric parameters. The geometric parameters are fed into the model as independent variables, and the acoustic parameters are calculated on the basis of them. The model has been developed in two stages. · Evaluation stage. The aim at this stage was to develop a statistical approximation method which could be used for the calculation of objective acoustic parameters including their spatial distribution, of a room with defined geometric dimensions and ratios of dimensions, based on the geometric design parameters. With this method, the acoustic parameters of an existing concert hall and the acoustic parameter values calculated from a set of chosen data would then be compared with the optimal values in order to evaluate the acoustic performance of the hall. · Design stage. The aim at this stage was to develop an analytical and geometric method for the selection of geometric dimensions of the concert hall design, assuring acoustic parameters within the optimal range of deviation. With the aid of this method, it would be possible to determine the geometric dimensions (volume, length, height, width) assuring optimal acoustic conditions for a given mean reverberation time and audience.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Hacim akustiği, hacim geometrisi, akustik parametreler, Room acoustics, room geometry, acoustical parameters