Uydu Görüntüleri Yardımıyla Plaj Alanlarında Dane Çapının Belirlenmesi

Kaçmaz, Salih Erkan
Yeryüzünde kumsallar gün geçtikçe erezyon gibi çeşitli nedenlerden dolayı azalmaktadır. Kumsalları içeren plaj bölgelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi ile bir bölgenin doğal dengesinin genel yapısı ortaya çıkartılabilir. Kumsalların oluşturduğu plajlardaki dane çapının belirlenmesi ile sediment hareketi hakkında bilgi edinilebilir. Tüm bölgedeki kumsalların karekteristik özelliklerini belirlemek için klasik yöntemler kullanılması durumunda uzun bir zaman ve ekonomik olarak büyük bir maliyet gerektirmektedir. Bu projede çalışma alanı olarak Batı Karadeniz Bölgesi: Karadeniz Ereğli ve Akçakoca arasında kalan kumsallar seçilmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, uydu görüntüleri yardımıyla plaj alanlarında dane çapının belirlenmesi için bir algoritma oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Ikonos Multispektral uydu görüntüsü kullanılmıştır. Uydu görüntüleri kullanılarak plaj alanlarındaki dane çaplarının belirlenmesine çalışılmıştır.Bunun için Uzaktan algılama teknikleri kullanılarak uydu görüntüleri “Erdas Imagine ve Er Mapper”yazılımı kullanılarak işlenmiştir. Çalışma bölgesinde yersel çalışma yapılmıştır. Çalışma alanındaki plaj bölgelerinden kum numuneleri alınmıştır. Kum örnekleri alınırken aynı zamanda el gps’i ile nokta koordinatları ölçülmüştür.. Böylece numune alınan noktaların koordinatları elde edilmiştir.Alınan kum numunelerinin elek analizi yapılarak, granülometrik dağılım eğrisi grafikleri elde edilmiştir. Böylece numunelerin dane çapları belirlenmiştir. Spektroradyometre ile alınan numunelerin yansıyan elektromanyetik enerjinin yansıtım değerleri ölçülmüştür. Elde edilen yansıtım değerleri uydu görüntüsünün sınıflandırılması işleminde kullanılmıştır. Uydu görüntüsünden elde edilen veriler ile yersel çalışmadan elde edilen veriler karşılaştırılarak aralarındaki ilişki incelenmiştir.
Coastal beaches on the world have been decreasing day to day because of soil eression. Determining morphological parameters of sandy beaches may extract general structure of an area’s natural balance. It is possible to get information related with sediment transport by determining the grain size of sandy beaches. Using traditional methods for the obtaining beach characteristics on the whole area requires time consuming and expensive studies. In this study, sandy beaches between Karadeniz Ereğli and Akçakoca in the West Black Sea Region are selected. Aim of the study is developing an algorithm for determining grain size on sandy beaches by the help of the satellite images. Within this aim, Ikonos multispectral satellite image have been used. Grain sizes were tried to be determined on sandy beaches by using satellite images. For this; satellite images were penetrated by using remote sensing techniques and “Erdas Imagine and Er Mapper” programme. A local study have been held in study area. The sand examples have been collected from the beaches in the study area. While taking sand examples, coordinates of these collection points have been measured by using a handy GPS. Thus, the coordinates of collecting points have been obtained. By analysing the sand examples on sieve, graphs of granülometric distrubition curves have been obtained. Thus, grain size of the examples were determined. Reflactance values of reflacted electromagnetic energy were meausered for the examples by spectroradiometer. Reflactance values obtained have been used to classify the satellite images. The correlation between datas taken from both satellite image and ground study have been examined.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
plaj, elek analizi, dane çapı, granülometri, uzaktan algılama, ikonos, spektroradyometre, sınıflandırma, GPS, beach, sieve analyst, grain size, granülometri, remote sensing, ikonos, spectroradyometer, classification, GPS