İngiliz Sanat Dergilerinde Türk Sanatı (1903-2010 Mayıs) : Kitap Tanıtım Yazıları Ve Makaleler Üzerine Genel Bir Değerlendirme

2010
Doğan, Neslihan
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Institute of Social Sciences
İngiltere ve Türkiye arasında Britanya Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden bu yana politik, ekonomik, kültürel, sosyal ilişkiler önem taşımıştır. Bu doğrultuda çalışmamızda İngiliz Sanat Dergilerinde Türk Sanatı üzerine yayınlanmış kitap tanıtım yazıları ve makalelerin örneklerle incelenmesi, irdelenmesi ve sonuçta Türk Sanatına İngiltere yayın dünyasının bakış açısının yansıtılması amaçlanmaktadır. Türk genel sanatı, mimarlık, minyatür-resim, çini ve seramik, dokuma, hat sanat dalları ile ilgili başlıca ve erişilebilir nitelikteki İngiltere'de yayınlanan kaynaklar irdelenerek, yazarların Türk sanatına bakış açıları, yorumları, çıkarımları ve bu kapsamda da bu sanat ile ilgili bilgi altyapılarının anlaşılmasına çalışılmıştır. İncelenen kitap tanıtım yazısı ve makale yazarlarının çoğunun,Türk Sanatına bakarak, Türk tarihine, siyasi duruşuna, yönetim, hukuk ve toplum düzenine ilişkin çıkarımlarda bulunduğu görülmüştür. Öte yandan, Türk sanatı bazı yazarlarca özellikle dokuma ve mimarlık dışındaki kimi sanat dallarında özgün bulunmamış, Batı, İran, Memluk, Uzakdoğu medeniyetlerinin etkisinde kaldığı iddia edilmiştir. Türk Sanatına yönelik İngiltere kökenli yayınlarda Türk Sanatı eserlerini irdeleyen ve değerlerinin tartışılmasına katkı sağlayan önemli yayınlar yapılmış olduğu ve bunların katkısının yadsınmaması gerektiği görülmektedir.
Sanat Tarihi,Dergiler,Kitap tanıtım yazısı, Makale, Sanat dergileri, Türk sanatı, İngiltere
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2010
Art History, Magazines, Book review, Article, Art journal, Turkish art, England