Karayolu Güvenlik Sistemlerinin Tasarım Esasları

Karaboğa, Gerçek
Karayolu Mühendisliğinde en önemli ve en çok çözüm aranan konulardan birisi, yaşam güvenliğini arttırmak için yapılması gereken “Karayolu Güvenlik Sistemlerinin Tasarımı”dır. Bu çalışmada; karayolu güvenliğini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen aktif ve pasif karayolu güvenlik sistemlerinin kullanımına karar veren teknik personelin, bu malzemelerin teknik yapılarını ve kullanılma yerlerini daha iyi tanımaları amaçlanmış ve pahalı çözümler olan bu sistemlerin daha verimli olarak kullanılabilmesi için kullanılma ölçütleri belirtilmiştir. Bu malzemelerin montajında dikkat edilmesi gereken noktalar ile bu malzemeleri kullanarak yapılan yeni imalatlarda dikkat edilecek hususlar konusunda araştırmalar yapılarak bir kaynak yaratılması amaçlanmıştır. Ayrıca Akıllı Ulaştırma Sistemleri ve uygulamaları konusundaki son gelişmelere değinilmiştir.
One of the most important and most challenging aspects of higway engineering is “Designing of Higway Safety Systems” for enchancing life safety. In this study, overall objective is to provide a way for technical personnel dealing with use of passive and active highway safety systems which affect traffic safety directly or indirectly to understand better technical structure of these materials and sites where they can be used. This study serves as a reference for the criteria of effective use of these expensive systems. The points one has to be careful during production and application process are included after researching related subjects in detail. Also this study includes the improvements about Intelligent Transportation Systems and their applications.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Aktif Güvenlik Sistemleri, Pasif Güvenlik Sistemleri, Otokorkuluklar, Akıllı Ulaştırma Sistemleri, Işıklandırma, Active Safety Systems, Passive Safety Systems, Guardrail Terminals, Intelligent Transportation Systems, Roadway Lighting