Türk Silahlı Kuvvetlerinde Birliklerin Yeniden Yapılandırılmasında Hedef Programlama Yönteminin Uygulanması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Açık, Mehmet
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Instıtute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin içerisinde bulunduğu belirsizlik ortamında karşılaştığı ve karşılaşması muhtemel tehdit ve tehlikeleri ortadan kaldırabilecek yeni bir tugayın kurulmasıdır. Etkinliğin belirlenmesi; silah ve silah sistemlerinin muharebe sahasındaki öldürücülük değerlerinin bulunmasına dayanır. Bu çalışma; etkinliği belirlenen silah ve silah sistemlerinin özelliğine dayandırılarak hedef programlama yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde uzman kişilerin görüşlerinden faydalanılmış; özellikle kullanılan her silah ve silah sisteminin teknik özellikleri dikkate alınmıştır. Uygulama bölümünde kullanılan Hedef Programlama Yöntemi ile temsili olarak kurulan bir tugayın birlik yapısı incelenmiş, hedefler ve kısıtlamalar tespit edilmiş ve model incelenip duyarlılık analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda; belirlenen ölçütler yardımıyla en etkin birlik yapısı tespit edilmiştir.
This study aims to reorganization of a new brigade which met or will meet the uncertanity and jeopardy in which the Turkish Armed Forces (TAF) face. The determination of effectivness is based on the lethality of weapon or weapon systems in the real battle field. After the determination of weapon or weapon systems properties, the candidate model is solved by Goal Programming. Many experts’ ideas helped to clarify the procedures and especially technical properties of the weapon or weapon systems are considered. The candidate model is examined, goals and constraints are defined and sensitivity analysis is made by the goal programming in application part of the study. Finally, the most effective brigade unit is determined by means of the attributes.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Etkinliğin belirlenmesi, Hedef programlama, Duyarlılık analizi., Detemination of efficiency, Goal programming, Sensitivity analysis.
Alıntı