Cnc Ağaç İşleme Makinalarında Çok Ölçütlü Sistem

2013-02-21
Acıpayamoğlu, Mehmet Mustafa
Makine seçimi konusunda uygulanan yöntemler literatürlerden incelenmiş, bunların içerisinden sezgisel olmayıp analitik parametreler kullanılarak sonuca yönelik verilere ulaşılabilen AHP yöntemi tercih edilmiştir. Bu tez kapsamında öncelikle inceleme alanı olarak ahşap sektörü seçilmiştir. Ahşap sektörünün son dönemlerdeki teknoloji kullanımının artması, ağırlıklı olarak el sanatları kapsamında olan ahşap sektörü teknolojik makinalar ile sanayi üretimine geçmesi ile birlikte makinalarda yüksek hızlı ve otomatik kontrollü hale gelmesi nedeni ile hem bedelleri yükselmiş hemde makine alımında daha teknik detaylar ön plana çıkmıştır. Bu kriterler göz önüne alınarak ahşap sektöründeki yatırımların daha bilinçli yapılması, makine seçiminde görsellik veya sezgiler ile değil rakamsal veriler ile karşılaştırma tabloları yapılarak ihtiyaca uygun makinanın seçilmesi hedeflenmiştir. Tezin 2. Bölümünde Ahşap sektöründe kullanılan makinaların dünyada ve ülkemizdeki durumu incelenmiş. 3. Bölümde ise ağaç işleme makinalarının genel tanımlamaları yapılarak kısaca panel imalatındaki makinalar tanıtılmıştır. Devamında ise makinaların sınıflandırılması literatüre göre yapılmıştır. Yapılan bu genel tanımlamalar ve sınıflandırmalardan sonra ağaç işleme makinalarından CNC kontrollü makinalar baz alınarak öncelikle bunların ahşap sektöründeki kullanım alanları ve bu sektördeki CNC makinalar 4. Bölüm altında aktarılmıştır. 5. ve 6. Bölümlerde CNC makinaların seçiminde karar verme sürecinin nasıl işlediği ve AHP yöntemi ile makina seçim probleminin çözümü gerçekleştirilmiştir. Makine seçiminde kullanılan AHP yöntemi için makinalar kategorilere ayrılıp karşılaştırma tabloları oluşturulmuş ve bu tablolar çapraz sorgulama yapılarak rakamsal ifadelere dönüştürülmüştür. Hesaplamaların sonucunda oluşturulan sonuç tablosunda ise yüzdesel ifade ile hangi makinanın iş yapısına uygun seçileceği belirtilmiştir.
The methods used for the selection of machine has been studied from literatures. Among these, not intuitive, AHP method has been preferred. At that method analytical parameters have been used in order to achieve result-oriented data. In this thesis, wood sector was chosen primarily as the study area. It was mainly within the scope of handicrafts. The use of technology has increased at wood industry in recent years. Technological equipment investments at wood industry resulted in industrial production. Technologically developed, faster and automatically controlled machines caused higher costs. Technical details of the purchase of the machine came to the fore. All these technical criterias must be taken into consideration. Use of numerical data and comparison targeted for the selection of machinery selection instead of intuition or visuality. Investments must be made more consciously, At 2nd chapter of the thesis, the machines used in wood industry in the world and in our country are examined. At 3rd chapter, general descriptions of the wood processing machines made and introduced the panel manufacture machinery briefly. In continuation, the classification of the machines were made according to the literature. After these general definitions and classifications of woodworking machines, use area of CNC controlled machines in wood industry sector is explained at 4th section. In 5th & 6th chapters, how decision-making process works during the selection of CNC machines and solving the problem of selection of machine with AHP method subjects are carried out. For this AHP method, machines are categorized and comparison tables are created. These tables are converted into numerical statements after cross-examination of financial statements. A result table is created after calculations. In this table, convenient machine for the structure of the work is expressed in percentages.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
analitik hiyerarşi süreci, CNC tezgahları, ağaç işleme makineleri, analytical hierarchy process, CNC machinery, wood working machinery