Römorkör İşletmeciliği Uygulama Yöntemlerine Göre Çekme Kuvveti Hesaplamaları

2010-02-25
Eke, Ali Burcin
Deniz üstünde yüzen hertürlü cismi, hertürlü hava koşullarında itmekte ve çekmekte kullanılan araçlara römorkör denir. Römorkörün bilinen tarihi 18. Yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Bu tarihlerden ikinci dünya savaşına kadar geçen bölümde, buhar gücü ile çalışan çarklı römorkörler yerlerini pervaneli römorkörlere bırakmışlardır. İkinci dünya savaşının başlamasını takip eden yıllarda ise römorkör inşa metotları değişmiş, pervane mekanizması geliştirilmiş ve dizel makine tüm dünya da yaygın bir şekilde sanayiye uyarlanmıştır. Bu radikal ve önemli buluşun ardından günümüze kadar geçen süre zarfında yeni pervane itiş sistemlerinin monte edilmesi ve römorkörlerde daha fazla verim sağlanması amacı ile yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucu çok çeşitli gövde tasarımları oluşmuştur. Bu özgün gövde tasarımları, römorkör inşasının temel niteliklerinin başında gelmektedir. Römorkörlerin en önemli özellikleri çekme kabiliyetleridir. Bir römorkörün, sıfır hızda çekme kabiliyetine çekme kuvveti denir. Çekme kuvveti, çekme kuvvet testi ile tespit edilir. Yedekleme operasyonlarında gereken çekme kuvveti ve herhangi bir römorkörün çekme kuvvet testi yapılmadan bulunmak istenen çekme kuvveti değeri, bu çalışmada örneklerle gösterilen matematiksel denklemler kullanılarak hesaplanabilmektedir.
All vessels used for pulling or pushing any kind of floating object in all weather conditions are called Tugboat. History of the first known tugs ranges up to the beginning of the 18th century. During the period between this date up to Second World War, conventional screw-driven tugs took the place of steam powered and paddle tugs. During the years following the beginning of the Second World War, tug building techniques has changed, propeller mechanism has been developed and diesel engines has been modified to be commonly used in industry. After this radical and important invention, up to today, research and studies for providing greater efficiency and installment of new propeller systems led the designers to create various hull designs. These unique hull designs are the cornerstones of the basic tug building industry. The most important feature of tugs is their towing capabilities. Generally, the ability to pull at zero speed is called as the bollard pull of a tug. Bollard pull of a tug is determined by performing a bollard pull test. Optimum bollard pull power needed during towing operations or the maximum bollard pull of a tug can be also calculated by using mathematical equations and formulas as discussed with examples in this study without any need of performing physical tests.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Römorkör, Çekme Kuvveti, Çekme Kuvveti Testi, Tugboat, Bollard Pull, Bollard Pull Test