Mühendishane-i Berri Hümayun Nazırı Ahmed Sırrı Paşa

Çonoğlu, Onur
İTÜ Yayınevi
Bu çalışma ile yasal olarak 1944 yılında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk nüvesi olan Mühendishane-i Berrî-i Hümayun nazırlarından Ahmed Sırrı Paşa’nın hatıratının yayımlanması hedeflenmiştir. Paşa’nın hatıratı hayatına dair renkli bir anlatıma sahip olmasının yanı sıra Mühendishane- i Berrî-i Hümayun’a ve Paşa’nın nezareti dönemindeki faaliyetlerine dair bilgiler barındırması bakımından hayli önemlidir. Osmanlı modernleşme döneminin önemli bir müessesesi olan Mühendishane- i Berri-i Hümayun’da yetişen Ahmed Sırrı Paşa; İstanbul, Bursa, Rodos ve Rumeli’nin çeşitli yerlerinde devlet adına birçok önemli mühendislik işini gerçekleştirmiş ve zamanla öğrencilikten hocalığa, ardından Mühendishane nazırlığına atanmıştır. Çalışmada, bizzat kendisinin kaleme aldığı Sergüzeşt’i ile Yenişehr-i Fener Seyahati’nden hareketle ve arşiv kaynaklarından yararlanılarak hayatı ve faaliyetleri de kısaca ele alınmıştır.
Ahmed Sırrı Paşa, engineers, mühendisler, Istanbul Technical University, İstanbul Teknik Üniversitesi, biyografi, biography, statesmen, devlet görevlileri
Koleksiyonlar