Kaynak Distorsiyonları Ve Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Analizi

dc.contributor.advisorVural, Murat
dc.contributor.authorAltan, Mehmet
dc.contributor.departmentİmalat
dc.contributor.departmentManufacturing
dc.date2002
dc.date.accessioned2015-12-17T12:47:21Z
dc.date.available2015-12-17T12:47:21Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
dc.description.abstractKaynaklı parçalarda oluşan distorsiyonların önceden tahmini yıllardan beri önemli bir araştırma konusu olmuştur. Yapılan deneysel çalışmalarla bir çözüme ulaşılıp farklı durumların distorsiyonlar üzerine etkileri bulunabilir, fakat deneysel çalışmalar birçok farklı durumun ve karmaşık problemlerin çözümünde yeterli olmamaktadır. Bu bakımdan bu gibi durumlarda bilgisayar teknolojisi kullanılarak sonlu elemanlar metodu ile bununla ilgili yazılımlar kullanılarak çözüm daha çabuk bir şekilde yapılabilir. Bu çalışmada kaynaklı parçalarda oluşan distorsiyonlar araştırılıp incelendikten sonra açısal distorsiyon SEM ile analiz edilmiş, ağız açılarının ve parça kalınlığının eşleşmesiyle elde edilen 25 farklı durum ele alınmıştır. Bu durumların hepsi ayrı ayrı ANSYS bilgisayar paket programında modellenip analizi yapılmıştır. Çıkan sonuçlar bir başka bilgisayar programı olan EXCEL’de grafik haline dönüştürülmüştür. Daha sonra bulunan sonuçlar, bu konuda yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya konan bilgilerle karşılaştırılmış ve sonuçların benzer olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractPrior estimation of distortions formed on welded parts has for years been an important research subject. With experimental researches conducted, one may reach a solution and the effects of different situations on distortions may be found, however different experimental efforts do not suffice in the settlement of many different situations and complicated problems. In this respect, in such occasions, the solution may be accelerated through finite elements method by using computer technology and software related thereto. In this study after searching and examining the distortions in welded parts, the angular distortion is analysed by Finite Element Method, and 25 different positions obtained by matching of edge angles and part thicknesses are taken into consideration. All these positions respectively modeled and analyzed in ANSYS computer program. The obtained results are converted into a graphic in EXCEL, another computer program. Then, these results are compared to the researches and experimentation conducted in this matter and it is seen that the results were similar.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/11604
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstıtute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectKaynaklı parçalarda oluşan distorsiyonlar
dc.subjectSonlu elemanlar metodu
dc.subjectANSYS bilgisayar programı
dc.subjectağız açıları
dc.subjectDistortions in welded parts
dc.subjectFinite Element Method
dc.subjectANSYS computer program
dc.subjectedge angles
dc.titleKaynak Distorsiyonları Ve Sonlu Elemanlar Yöntemiyle Analizi
dc.title.alternativeWelding Distortions And Analysis With Finite Element Method
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
850.pdf
Boyut:
7.81 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama