Ev Tipi Çamaşır Makinelerinde Su İticilik Sağlayan Apre Uygulamaları

thumbnail.default.placeholder
2013-07-19
Budak, Hanife Eda
Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde sıklıkla kullanılan su itici aprelerin ev tipi çamaşır makinesi, kurutucu ve/veya ütü ile uygulaması incelenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada çamaşır makinesinde yaş işlemde kullanılan sıcaklık, yıkama devri, mekanik hareket yüzdesi, kimyasal miktarı, kurutucu ve/veya ütü kullanımları faktörler olarak belirlenerek Minitab programı ile deney tasarımı gerçekleştirilmiş ve sonrasında analizler gerçekleştirilmiştir. Pamuklu ve pamuk karışımı kumaşlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmada kullanılan ev tipi apre kimyasalının doğa dostu olması ve son tüketici üzerinde olumsuz etkilere neden olmamasına dikkat edilmiştir. Farklı kumaşlar üzerinde yapılan çalışma sonrasında sonuçlar optimizasyon ile ortaklaştırılarak son tüketicinin kullanabileceği apre uygulaması önerisi sunulmuştur. Elde edilen sonuçlarda pamuk ve pamuk karışımı kumaşların doğa dostu bir kimyasal ile ev şartlarında su itici hale getirilmesi sağlanmış, ayrıca yapılan tekstil testleri ile bu uygulamanın tekstil hasarına neden olmadığı belirlenmiştir.
In this study, water repellent textile treatment that is used frequently in industry, is applied in home type washing machine and dryer and /or iron. For wet application temperature, washing rotation speed, mechanical action percentage, chemical dosage and for fixation dryer and7or iron usage are used as factors for design of experiment. Minitab programme is used for design and analyse of tests. Cotton and cotton mix fabrics are used for this study. Chemical is choosen with the respect of environmental and human health risks. Analysis are made for all fabrics that is used in this study and with the optimization a general solution can be obtained. Finally, general solution can be suggested to make cotton and cotton mix textile water repellent for washing machine consumers. Additionaly, before and after textile treatment textile tests are made to understand textile damage. At the end of the tests, it is understood that textiles can be made water repellent in home type washing machine and dryer with optimum chemical usage without textile damage.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
çamaşır makinesi, kurutucu, apre, su iticilik, dendrimerler, washing machine, drryer, textile treatment, water repellency, dendrimers