Atom Transfer Radikal Polimerizasyon Sisteminde Kullanılmak Üzere Fenolik Bipiridin Sentezi

dc.contributor.advisorSirkecioğlu, Okan
dc.contributor.authorSönmez, Duygu
dc.contributor.departmentKimyagerlik
dc.contributor.departmentChemistry
dc.date2006
dc.date.accessioned2015-12-03T12:48:09Z
dc.date.available2015-12-03T12:48:09Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
dc.description.abstractBu çalışmada, paladyum katalizörü üzerinden Stille tipi kenetlenme reaksiyonu ile sübstitüye bipiridin eldesinden yola çıkarak, çeşitli aşamalar sonucunda 4,4’-bis[2-[p-(hidroksi)fenil]etil]-2,2’-bipiridin bileşiği sentezlenmiştir. İlk olarak, ucuz ve ticari olarak uygun 2-amino-pikolin türevi kullanılarak sentezlenen 2-bromo-pikolin bileşiği n-butillityum ortamında tributilkalayklorür ile reaksiyona sokularak 2-tributilkalay-pikolin elde edilmiştir. Daha sonra, alkil sübstitüye 2,2’-bipiridin bileşiği, paladyum katalizli Stille kenetlenme reaksiyonu ile sentezlenmiştir. Biz, bu 2,2’-bipiridin yapısının 4,4’ konumlarında bulunan metil gruplarının fonksiyonalize olmalarını amaçladık. Bu amaçla, 4,4’-dimetil-2,2’-bipiridin ile istediğimiz ürünü verebilecek uygun bir eter yapısında olan p-alliloksi benzilklorür sentezledik. Önce bipiridin türevini lityum diisopropil amid ile aktive edip, 1: 2 oranında p-alliloksi benzil klorür ile tamamen kuru ortamda reaksiyona girmesini sağladık. Son olarak, allil grupları Pd(PPh3)4 katalizörlüğünde ZnCl2 ve Bu3SnH ile fenol yapısına dönüştürüldü. Elde edilen fenolik bipiridin, Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP) sisteminde ligand olarak kullanıldı.
dc.description.abstractIn this study, 4,4’-bis[2-[p-(hydroxy)phenyl]ethyl]-2,2’-bipyridine from starting with substituted bipyridines which are provided by Stille cross- coupling reactions utilizing palladium catalysts was synthesized. As basic starting materials, we used cheap and commercially available 2-amino-picoline. Following a modified literature procedure the corresponding 2-bromo-picoline was synthesized. Reaction with n-butyllithium and tributyltinchloride yielded the desired 2-tributylstannyl-picoline. Then, methyl-substituted 2,2’-bipyridine was synthesized utilizing Stille- type palladium-catalyzed cross- coupling of the 2-bromo-picoline with the corresponding 2-tributylstannyl-picoline. We aimed that to functionalize the methyl groups at 4,4’- positions of 2,2’- bipyridine compound. With this object, the reaction of 4,4’-dimethyl-2,2’-bipyridine (1 eqv) with p-allyl oxy benzyl chloride (2 eqv) which has an available ether structure to give the wanted product was prepared. At the last step, the allyl groups of this compound were turned to phenol groups with ZnCl2 and Bu3SnH utilizing Pd(PPh3)4 as catalyst in high yield. The synthesized phenolic bipyridine, is used as a ligand in Atom Transfer Radical Polymerization (ATRP).
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/10987
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission
dc.subject2
dc.subject2’-bipiridin
dc.subjectStille tipi kenetlenme
dc.subjectATRP ligandları
dc.subject2
dc.subject2’-bipyridine
dc.subjectStille-type cross-coupling
dc.subjectATRP ligands
dc.titleAtom Transfer Radikal Polimerizasyon Sisteminde Kullanılmak Üzere Fenolik Bipiridin Sentezi
dc.title.alternativeThe Synthesis Of Phenolic Bipyridine To Use In Atom Transfer Radical Polymerization
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
3639.pdf
Boyut:
1.44 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama