Ekmek Yapma Fonksiyonunun Fırın İçine Adaptasyonu

2011-07-05
Akan, Samet
Son yıllarda ekmek yapma makineleri, hijyenik ve sağlıklı ekmek yapımına olanak vermesinin yanında kullanıcının tercihlerine göre zeytinli, kepekli vb. karışımlı ekmek hazırlama seçeneklerine sahip olmaları nedeni ile tercih edilmektedir. Küçük mutfaklı evlerde, küçük ev aletlerini yerleştirmek en büyük problemlerin başında gelmektedir. Ekmek yapma makineleri da pişirdikleri ekmeğe oranla büyük hacme sahip (Örnek bir makine boyutu: 632x296x358 [mm] GxDxY) makinelerdir. Dolayısı ile pişirildiğinde çıkarılması ve daha sonrasında saklanması pratik ev aletleri değildirler. Çoğu kullanıcı bu nedenle ekmek yapma makinesi satın almaktan uzak durmaktadır. Bu çalışma ile solo ekmek yapma makinelerinin fırın içerisine adaptasyonu çalışılarak, fırın ürünlerinin fonksiyonelliğinin arttırılmasının yanı sıra, çalışma ile ekmek yapma makinelerinin, ekmeğin piştiği tava grubu hariç, tüm komponentleri fırın içerisine sabit bir şekilde gizlenerek, kullanıcı ekmek yapmak istediği zaman ekmek tavasını fırın içerisinde özel olarak hazırlanmış konuma getirerek ekmek pişirme işlemini gerçekleştirmesi sağlanır. Kullanıcı ekmek pişirmek için ekmek yapma makinesi yerine sadece ekmek tavası grubunu saklar. Ekmek yapma makinesinin fırına adaptasyonu ile ekmek pişirme işlemi çok daha ergonomik hale gelmiş, kullanıcı gereksiz hacimlere mutfağında yer ayırmak durumunda bırakılmamıştır.
Recently, breadmaker are preferred because of having options of making different breads such as with olive, wholewheat etc. for users, beside of being hygienic and enable to make healthy bread. In tiny kitchened homes, placing the small household appliances are common problem. Breadmaking machines have large volume in comparison with their functions (Example of a breadmaker volume: 632x296x358 [mm] WxDxH). So, they are not practicle household appliances as putting somewhere in the kitchen when it is needed to use and putting out of sight after using. Therefore, most of users stay away from buying a bread making machine. On this study, it is provided that oven makes bread by trucking away all breadmaking machine components immovably without pan and kneading named as pan group and fixing the pan into the specially designed place when user wants to make bread, by studying on comprising oven and breadmaking machine as well as diversifying the functions of oven products. User is required to hide only pan group instead of whole breadmaker. With comprising oven and breadmaker, making bread becomes quite ergonomic and user is not exposed to have unnecessary place for small household appliances in the kitchen.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Pişiriciler, Fırınlar, Ekmek Fırınları, Ekmek, Makine Tasarımı, Makine Konstrüksiyonu, Mekanizmalar, Beyaz Eşyalar, Cookers, Bakeries, Bakery Ovens, Ekmek, Machine Design, Machine Construction, Mechanisms, White Goods