Mühendishâne’lerden Yüksek Mühendis Mektebi’ne okul yönetimi : başhocalar ve müdürler

Aysal Cin, U. Duygu
Barutçu, Burak
İTÜ Yayınevi
Külliyat içerisinde yer alan bu eser, 250 yıllık İstanbul Teknik Üniversitesi tarihindeki mektep yöneticilerine odaklanmaktadır. Mühendishânelerin kuruluşu ile başlayan, Hendese-i Mülkiye ve sonrasında Mühendis Mekteb-i Âlîsi ve Yüksek Mühendis Mektebi ile devam eden İTÜ tarihinin baş aktörleri; zaman içerisinde başhocalıktan müdür ve rektörlüğe, farklı isimler ile anılan birbirinden değerli mektep yöneticileri olmuşlardır. Bu eserde, 18. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk yarısına hem Osmanlı Devleti hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu zor koşullarda, yetiştirdiği mimar ve mühendisler ile ülkenin imarı, kalkınması, teknolojik, bilimsel ve sanatsal gelişmesi için umut olmaya devam eden bu mekteplerin idarecileri ele alınmıştır. Elinizde tuttuğunuz bu eserde yer alan mühendislik ve mimarlık neferlerinin yaşam hikayelerinin bizi ziyadesiyle gururlandırdığını ifade etmek isterim. Birbirinden değerli bu kişiler, mektepleri için idareci olarak uğraş vermişler, ülkelerinin iktisadi ve teknolojik kalkınması için bakanlıktan müsteşarlığa ve imar müdürlüğüne, bürokrasinin en önemli vazifelerinde bulunmuşlar ve bilim insanı olarak birçok önemli esere ve projeye imza atmışlardır.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Istanbul Technical University, üniversiteler ve yüksekokullar, universities and colleges, history, tarih, Turkey, Türkiye, biography, biyografi, educators, eğitimciler, school administrators, okul yöneticileri, school principals, okul müdürleri
Koleksiyonlar