Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Sektörünün Genel Durumu Ve Türkiye’nin Elektrik Enerjisi Üretim Ve Tüketim Tahminleri

dc.contributor.advisorKüçükçifçi, Suat
dc.contributor.authorŞener, Erinç
dc.contributor.departmentİşletme Mühendisliği
dc.contributor.departmentManagement Engineering
dc.date2001
dc.date.accessioned2015-12-08T07:40:38Z
dc.date.available2015-12-08T07:40:38Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
dc.description.abstractBu çalışmada, öncelikle enerji sektörünün dünyadaki genel görünümü açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, fosil yakıtlar olan petrol, doğal gaz, taşkömürü ve linyitin rezerv, üretim ve tüketim durumları incelenmiş daha sonra da hidrolik enerjinin, nükleer enerjinin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya genelindeki üretimi ve tüketimi etüt edilmiştir. Türkiye’nin enerji sektörünün genel görünümünün incelenmesi için, 1980-1998 yılları arasındaki birincil enerji kaynakları üretim ve tüketimleri açıklanmış, nihai enerji tüketiminin kaynaklara ve sektörlere göre dağılımı irdelenmiş ve enerji üretim, talep, ithalat ve ihracatının gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, önümüzdeki dönem için yapılmış olan genel enerji talebi tahmininden ve birincil enerji kaynakları üretim hedeflerinden bahsedilmiş ve enerji kaynakları ithalatı programı açıklanmıştır. Daha sonra tüm birincil enerji kaynakları ve elektrik enerjisi, sektörlerinin yapısı, üretim, tüketim ve ithalat durumları, fiyatlandırma politikaları ve varsa özelleştirme faaliyetleri açılarından tek tek ele alınmıştır. Elektrik enerjisi üretim ve tüketimleri, zaman serisi analizi yöntemi ile ayrı ayrı modellenmiş ve bu modeller yardımı ile kısa dönem elektrik enerjisi üretim ve tüketim değerleri için tahminlerde bulunulmuştur. Bu modellerin, Türkiye’nin geçmişteki elektrik enerjisi üretim ve tüketim seyrini açıklamakta kullanılabileceği, önümüzdeki dönemler için kurulacak yeni modellere kaynaklık edebileceği ve yakın gelecek üretim ve tüketim değerlerinin belirlenmesinde faydalı olabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, firstly, the main emphasis is on the global general view of the energy sector. For this purpose, reserve, production and consumption data of the fossil fuels petroleum, natural gas, pit coal and lignite were examined, whereupon the global production and consumption of hydraulic energy, nuclear energy and renewable energy sources were studied. In order to study the general view of Turkey’s energy sector, production and consumption of primary energy sources from 1980 to 1998 were explained, the distribution of final energy consumption according to sources and sectors was studied, and information was given on the development of energy production, demand, import and export. Also mentioned were the general energy demand forecast for the coming period and the production targets of primary energy sources, with an explanation on the energy sources import plan. Later on, all primary energy sources and electrical energy were separately studied one by one with regard to their sectoral structure, production, consumption and import aspects, pricing policies and privatization activities if any. Electrical energy production and consumption values were separately modeled by time series method, and these models were used for forecasting the short-term electrical energy production and consumption values. It is deemed that these models can be used for interpreting Turkey’s past electrical energy production and consumption course, can serve as references for new models to be established for the coming periods, and may be useful in determining the near future production and consumption values.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/11151
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science And Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yazılı izin alınmadan yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectEnerji
dc.subjectFosil yakıtlar
dc.subjectYenilenebilir enerji kaynakları
dc.subjectElektrik enerjisi
dc.subjectZaman serisi analizi
dc.subjectBox-Jenkins yöntemi
dc.subjectEnergy
dc.subjectFossil fuels
dc.subjectRenewable energy resources
dc.subjectElectrical energy
dc.subjectTime series analysis
dc.subjectBox-Jenkins method
dc.titleDünyada Ve Türkiye’de Enerji Sektörünün Genel Durumu Ve Türkiye’nin Elektrik Enerjisi Üretim Ve Tüketim Tahminleri
dc.title.alternativeGeneral Situation Of The Energy Sector In The World And In Turkey, And Forecasts For Turkey's Production And Consumption Of Electrical Energy
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
271.pdf
Boyut:
9.03 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama