Zirai Mücadele Uçağı Gövde Ve Kanopi Dizaynı

İnanç, M. Hakan
Instıtute of Science and Technology
Bu çalışmada, Roskam metodu kullanılarak zirai mücadele uçağı gövde, kanopi ve depo dizaynı yapılmıştır. Bu çalışma ön dizayn kapsamında olup yapısal analizleri içermemektedir. Kokpit, pilotun bütün kontrollere rahat bir şekilde ulaşması ve panelleri rahat bir şekilde görebilmesi hususları gözönüne alınarak dizayn edilmiştir. FAR ve askeri standartlara göre minimum kokpit görüş kapasitesi temin edilmeye çalışılmış ve koltuk, görüş kriterlerine göre yeniden düzenlenmiştir. Minumum kokpit görüş kapasitesini sağlamak için kukla kullanılmış; iki ve üç boyutlu pilot CAD/CAM programlarıyla çizilmiştir. Sürtünme sürüklemesi, profil ve temel sürükleme, sıkışabilirlik sürüklemesi ve imalat kolaylığı gövde dizaynında göz önüne alınmştır. Depo fiberglas malzemeden tasarlanmış olup ön gövdeye yerleştirilmiştir. Depo kapasitesi 1500 litrelik kapasiteye sahiptir.
In this study agricultural aircraft’s fuselage, cockpit and tank is designed by using Roskam method. This study contains primary design of agricultural aircraft. So it doesn’t contain structural analysis. Cockpit is designed by being considered that pilots must easily reach all of the aircraft controls and must see all of the control panels. Minimum cockpit visibility conditions were satisfied according to Federal Aviation Regulation and military standart. Seat was rearranged according to visibility. In order to satisfy minimum cockpit visibility conditions, puppet was used. Two and three dimensional pilot is drawn with CAD/CAM computer programs. Friction drag, profile and base drag, manufacturing easiness were considered to design fuselage. Tank which is made from fiberglass is located in front fuselage. Tank capacity is 1500 litter.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Roskam metodu, FAR, Askeri standartlar, Roskam method, FAR, military standart