Yayın:
Doğru Akım Elektrik Ark Fırınında Ergimiş Magnezya Üretimi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Bölüm / Program

Üretim Metalurjisi
Manufacturing

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Ergimiş Magnezya, kalsine veya sinter magnezyanın elektrik ark fırınında, 2800°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ergitilmesi ile üretilmektedir. Ergimiş magnezya çok düşük empürite içeriği, geniş kristal boyutu ve yüksek yoğunluğunun yanı sıra bilinen en iyi termal ve elektriksel yalıtkanlardan biridir. Bu özelliklerinden dolayı fused magnezya, yüksek kalitede refrakter malzeme üretiminde ve ısıtıcı elemanlarda yalıtkan dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmada, 270 kVA’lık tek fazlı doğru akım elektrik ark fırınına düşük kalitede ve yüksek kalitede sinter magnezya şarj edilmiş ve ergitildikten sonra soğumaya bırakılmıştır. Soğuma sonrası fırının değişik bölgelerinden kırılarak alınan numunelerin karakterizasyonu optik mikroskop, yaş analiz, taramalı elektron mikroskobu ve X ışını difraksiyonu, cihazları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Numuneler empürite içeriği, kristal boyutu ve yığın yoğunluğu gibi özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir.
Sintered or calcined magnesia is smelted in an electric arc furnace at temperatures above 2800°C to produce fused magnesia. Electrofused magnesia is considered to be one of the best thermal and electrical insulators with low impurity content, large crystal size and high density. On account of these properties, fused magnesia is used in the production of high quality refractory material and as an electrical insulator in heating elements. In this study high quality and low quality sintered magnesia was smelted in a 270 kVA DC electric arc furnace. Then smelted magnesia was allowed to cool and solidify in situ in the furnace. After solidification, the samples taken from the different parts of the furnace were characterized by using optical microscope, chemical analysis, scanning electron microscope and X ray difraction techniques. Samples were investigated according to their second phase impurity content, crystal size, and bulk density.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

Refrakter, Ergimiş Magnezya, Elektrik Ark Fırını, Refractory, Fused magnesia, Electric arc furnace

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

25
Görüntülenme
160
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.