Yayın:
Şehiriçi Yolcu Otobüsleri Ve Şoför Mahali Tasarımı Konusunda Bir Araştırma: Mercedes-benz Örneği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Bölüm / Program

Endüstri Ürünleri Tasarımı
Design of Industrial Products

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

İstanbul şehrinin kentleşme ve trafik üzerine bir çok sorunu vardır. Şehiriçi ulaşımını daha verimli duruma getirebilmek amacıyla yeni önlemleri ve uygulamaları devreye sokmak gerekmektedir. Mercedes-Benz şehiriçi yolcu otobüs şoförlerinin şoför mahali kullanımı konusundaki beklentilerini daha iyi anlayabilmek amacıyla ergonomik detaylar, güvenlik, sürücü stresi ve sağlığı konuları incelenmiştir. Şehiriçi ulaşımında otobüslerin kullanım oranları her zaman yüksek olmaktadır. Bu nedenle bu otobüslerin kullanıcıları olan İETT şoförlerinin beklentilerini iyi anlayabilmek önem taşımaktadır. Mercedes-Benz Türk A.Ş.’ nin talebi doğrultusunda bu otobüslerin şoförlerine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Bu bağlamda, bu otobüslerde bazı tasarım iyileştirmelerinin gerekliliği ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda şoför mahali tasarımı konusunda ortaya çıkan ana sorunlar, şoför mahali güvenliği, otobüs içi ve otobüs durak bildirişimlerinin yetersizlikleri olarak sıralanmaktadır.
Istanbul has many urbanization and traffic problems. In order to improve the public transport, it is needed to take new precautions and applications for rapidly and comfortable travel in the city. In order to understand the expectations and wishes of public bus drivers, who are the users of Mercedes-Benz busses, ergonomic informations, safety, driver stress and driver health were examined. The rate of public busses in city transport will be always high in Istanbul. For this reason it is an importand necessity to take care the expectations of the İETT bus drivers. Due to the requirement of Mercedes-Benz Turk A.S., it was done a public survey about public bus design and driver workstation design. The public survey was directed towards the drivers of busses. In that context, it was understood that İETT public bus workstation design needs some improvements. In this study, it was understood that the main problems –in order to improve the ergonomics of workstation design- are driver workstation safety, bus interior signs and bus station signs for the passengers.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

İETT, Mercedes-Benz, Otobüs, Şoför Mahali Tasarımı, İETT, Mercedes-Benz, Bus, Driver Workstation Design

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

24
Görüntülenme
591
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.