Çelik Çerçeve Sistemlerin Deprem Performanslarının Farklı Yöntemlerle İrdelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Soydaş, Mehmet Caner
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, her iki doğrultuda süneklik düzeyi normal olarak tasarlanmış bir çelik çerçeve sistemin sismik performansı çeşitli açılardan irdelenmiştir. Yapının 50 yılda aşılma olasılıkları %10 ve %2 olan iki ayrı deprem hareketi altındaki sismik performansı, FEMA-356’ da verilen deplasman katsayıları yöntemi ve ATC-40’ da verilen kapasite spektrum yöntemi kullanılarak lineer olmayan statik itme analizi yardımıyla belirlenmiştir. Ayrıca yapının tam moment aktaran kiriş kolon birleşimleri ve kolon mesnetlerinin kapasite ilkesine göre tasarlanması halinde yapının sismik performansının nasıl değiştiği incelenmiştir. Çalışma sonucunda yapının sismik performansının deprem yönetmeliğinin öngördüğünün çok üzerine çıktığı, deplasman katsayıları ve kapasite spektrum yöntemlerinde kullanılan ivme değerlerinin aynı olması durumunda yapının performanslarının bu iki yöntemde de çok yakın bulunduğu ve tam moment aktaran birleşimlerin kapasite ilkesine göre tasarlanması durumunun yapının performansına dikkate değer bir katkısı olmadığı belirlenmiştir.
In this study, the seismic performance of an ordinary steel moment frame structure in both directions under two different earthquake hazard level of 10% and 2% exceedence in 50 years respectively is determined by using FEMA-356 deflection coefficients method, ATC-40 capacity spectrum method and non-linear pushover analysis. A seperate study was also done to observe the change in the seismic performance of the structure when the fully restraint beam column connections and the column restraints are designed with capacity method. It is shown that the seismic performance of the structure exceeds the Turkish Earthquake Code estimation significantly. In case the accelaration values used in capacity spectrum and deflection coefficent methods are the same, the performance of the structure results approximately in the same range. Designing the moment connections with capacity method doesn’t have a considerable contribution to the performance of the structure.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Anahtar kelimeler
Lineer Olmayan Analiz, Statik İtme Analizi, Performans Değerlendirme, Deplasman Katsayıları Yöntemi, FEMA-356, Kapasite Spektrum Yöntemi, ATC-40, Nonlinear Analysis, Static Pushover Analysis, Performance Evaluation, Displacement Coefficients Method, FEMA-356, Capacity Spectrum Method, ATC-40
Alıntı