Tek Açıklıklı Endüstri Yapılarında Çelik Taşıyıcı Sistemlerin Karşılaştırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-15
Yazarlar
Mungan, Ömer
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada farklı aks aralığı, çerçeve açıklığı ve yapı yüksekliği parametreleri için tek açıklıklı çelik endüstri yapılarının kafes kirişli çerçeve sistem ve profil kirişli çerçeve sistem çözümleri yapılmış, analiz sonuçlarına göre gerçekleştirilecek olan karşılaştırmalarda hangi alternatifin hangi durumda en uygun çözüm verdiği belirlenmiştir. Yapılan karşılaştırmaların ilki profil kirişli çerçeve sistemlerin kendi içinde karşılaştırılmasıdır. Burada her bir parametre alternatifi için “Yapma Profil”, “IPE Profil” ve “HEA Profil” şeklinde üç alternatif profil kullanılarak aynı sistemin çözümü yapılmıştır. İkinci karşılaştırma, profil kirişli çerçeve sistemin tamamının IPE profil olması durumundaki analiz sonuçları ile kafes kirişli çerçeve sistem analizinin karşılaştırılmasıdır. Son karşılaştırma ise kafes kirişli çerçeve sistemde yalnız çatı çaprazlarının hem basınç hem de çekme alacak şekilde ve ayrıca sadece çekme alacak şekilde teşkil edildiği analizlerin karşılaştırmasıdır. Yapılan bu karşılaştırmalar sonucunda; kafes kirişli çerçeve sistem ve profil kirişli çerçeve sistemlerin hangi açıklıklarda, aralıklarda ve yüksekliklerde birbirine karşı daha uygun bir çözüm olduğu ve ön boyutlandırma aşamasında ise çözümde hangi profilin kullanılması gerektiği ve bu profille oluşturulacak sistemin kesitlerinde oluşacak deplasmanların ve gerilmelerin mertebeleri konularında ön görü elde edilmiştir.
This study includes profile beamed frame systems’ and trussed beamed frame systems’ solutions while handling single spanned steel industrial buildings based on varied axe span, frame span and structure’s height parameters. Moreover, to find out the most appropriate solution in any situation, we made comparison between the systems. The first comparison is within profile beam truss systems alternatives. In terms of each parameter alternatives, the same system is solved for three alternative profiles such as “Built-up Section”, “IPE Profile” and “HEA Profile”. As a second comparison the solutions of profile beamed frame systems of which system components are IPE Profile and trussed beamed frame systems are considered. The final comparison is trussed beamed frame systems of which in the first alternative roof braces are under the compression forces and tension forces and in the second alternative roof braces are only under the tension forces. As a solution of these comparisons, the most appropriate way out of which axe span, frame span and structure’s height parameters are suitable for the solution alternatives of profile beamed frame systems and trussed beamed frame systems and furthermore the displacements of system sections and strengths degree according to the usage of selected profile will be obtained as a prescience.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Çelik endüstri yapıları, Kafes kirişli çerçeve, Dolu gövdeli çerçeve, Steel industrial buildings, Trussed beamed frame, Profile beamed frame
Alıntı