Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yeni Yönetmelik İle Eski Yönetmeliğin Çok Katlı Çelik Bir Bina Üzerinde Proje Uygulamalı Kıyaslanması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Balcıoğlu, Gonca
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışmada, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ in 1998 ve 1975 basımları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmada çok katlı çelik yapılar esas alınmıştır. Çok katlı bir yapının hesabı her iki yönetmelik için yapılıp elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Her iki deprem yönetmeliğinde uygulanması gereken hesap kuralları ve çelik binalar için depreme dayanıklı tasarım ilkeleri açıklanarak aralarındaki farklar gösterilmiştir. Belirlenen 20 katlı çelik binanın tasarımı eski ve yeni yönetmelikteki kurallara uygun olarak statik ve dinamik analiz yöntemleri kullanılarak tekrarlanmıştır. Ulaşılan sonuçlar eşliğinde yeni yönetmeliğin eskiye göre deprem bölgelerinde çok katlı çelik binalar açısından daha güvenli ve daha ekonomik olduğu görülmüştür.
In this study the 1998 and the 1975 Turkish Earthquake Codes are compared. The comparing is based on the high-rise steel buldings. The high-rise bulding is analyzed for each of the codes and the results are compared. The analyse rules and the design rules of steel structures are defined by showing the diffrences between the the two codes. The design of the 20 story high-rise building, taken into consideration, is analyzed in compliance with the old and recent codes’ static and dynamic analysis methods. By the help of the obtained results, it is concluded that the new code results in a safer and more economic analysis of the high-rise steel structures.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Anahtar kelimeler
Deprem yönetmeliği, Çelik yapılar, Earthquake code, Steel structures
Alıntı