Türkiye Cumhuriyeti’nde Modernleşme Hareketi; Karabük Demir Çelik Fabrikaları Yerleşimi Örneği

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Öktem, Sezen
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Erken Cumhuriyet Dönemindeki modern mimarlık ortamı çerçevesinde Anadolu’da kurulan işçi yerleşimleri; bu yerleşimlerden biri olan Karabük Demir Çelik Fabrikalarına ait olan yerleşim bu çalışmanın ana konusudur. Amaç batıdaki modern toplum-modern mimari gelişimini, 1930’larda Türkiye’deki ortamla karşılaştırarak, bu ortamın Anadolu’daki örneklerinden biri olan Karabük Demir Çelik Fabrikaları yerleşimini, sosyal olanakların ve modern mimarinin araç olarak kullanıldığı bu tür modern yerleşimlerin modernleştirici yapısını incelemektir. Çalışmada dönemin yaklaşımını, ruh halini anlayabilmek için, o dönemler üzerine sonradan yapılmış incelemelerden çok o dönemlere ait kitap, dergi ve makalelerden yararlanma yoluna gidilmiştir.
Main topic in this work is settlements for working class in Anatolia in the circle of modern architecture in early Republic period in Turkey and Karabük Iron and Steel Works Factories settlement as an example of these settlements. Aims are to compare the modern society-modern architecture improvement in western civilization with conditions in Turkey in 30’s, and to examine Karabük Iron and Steel Works Factories settlement as an example of settlements in Anatolia which modern architecture and social facilities are used as an organ to built modern society. To capture the spirit of that period, more than using studies on early republic and its architecture; journals, periodicals and books that where written on that period is used for examining these topics.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
Sanayi Devrimi’nin mimariye etkisi, Modern Mimari, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Karabük Demir Çelik Fabrikaları, İşçi Yerleşimleri, Effects of Industrial Revolution on architecture, Modern Architecture, Architecture in Turkey at early Republic period, Karabük Iron and Steel Works, Working class dwellings
Alıntı