Yayın:
Radarsat Görüntüleri Konumsal Doğruluklarının Araştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Danışman

Bölüm / Program

Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği
Geodesy and Photogrametry Engineering

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Radar verilerinin hava fotoğrafı veya optik uydu görüntüleri gibi uzaktan algılama görüntülerine göre birçok avantajı vardır. En büyük avantajı, radar algılayıcıların gece veya gündüz hatta sis, bulut, duman veya hafif yağmurda dahi görüntü alabilmesidir. Bu çalışmada, radar sistemleri içinde en çok tercih edilen sistem olan SAR görüntülerinin konumsal doğrulukları araştırılmıştır. Bu amaçla RADARSAT SAR görüntüsü kullanılmıştır. SAR verilerinin konumsal olarak doğruluklarının belirlenmesi amacıyla, SAR görüntüsü ile farklı doğruluklara sahip görüntüler karşılaştırılmıştır. Farklı görüntü olarak 1:5000 ölçekli ortofoto harita, 1:25000 ölçekli topoğrafik harita ve Landsat-7 uydu görüntüsü kullanılmıştır. Bu görüntüler üzerinde ortak noktalar bulunarak sayısallaştırılmış ve daha sonra karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre RADARSAT verileri, güncelleme, veri tabanı oluşturma gibi orta ölçekli uygulamalarda kullanılabileceği, ancak büyük ölçekli uygulamalar içi henüz uygun olmadığı ortaya çıkmıştır.
Radar data have several advantages over traditional types of remotely sensed imagery such as aerial photography, spaceborn optical imagery. The main advantage is that radar sensors can provide imagery da yor nigth even in hace, ligth rain, clouds or smoke. In this study, the spatial accuracy of the SAR imagery, which is most preferred one of the radar systems. For this purpose, a RADARSAT image was used. In order to evaluate the content of SAR data in the term of spatial accuracy, a comparison of SAR imagery with different geocoded data, which has different accuracy, was carried out. 1:5000 scale orthophoto map, 1:25000 scale topographic map and Landsat-7 image were used as different data. The results show that SAR data from RADARSAT satellite can be used for mid-scale applications such as revision, database generation but they are not appropriate for large scale applications.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

Uzaktan algılama, Radar, SAR, RADARSAT, Konumsal doğruluk, Remote sensing, Radar, SAR, RADARSAT, Spatial accuracy

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

28
Görüntülenme
82
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.