Yayın:
Betonarme Çok Katlı Yapılarda Döşeme Türlerinin Taşıyıcı Sisteme Etkileri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Bölüm / Program

Yapı Mühendisliği
Structural Engineering

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Bu çalışmada, döşeme türlerinin yapıların taşıyıcı sistemlerine olan katkıları incelenmiştir. Çok katlı binalarda döşeme türlerinin değişmesi ile, yapı taşıyıcı sisteminin deprem yükü altındaki karakteristikleri incelenmiştir. Değişik döşeme türleri ile oluşturulan binalar hakkında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte bulunan hükümler incelenmiştir. Deprem yönetmeliğinde tarif edilen planda düzensiz yapılar gözden geçirilerek, bu tür yapıların yapımı konusundaki hükümler incelenmiştir. Yapıların kat düzlemlerinde rijit veya esnek döşemeler ile modellenmelerinin yapı davranışına getirdiği tariflerin gerçek yapı davranışını ne kadar yansıttığı anlatılmıştır. Bu iki modelleme örneklerle araştırılarak, aralarındaki farklar gözlenmiştir. Yapıların kat düzlemleri içindeki döşeme boşluklarının, yatay yükleri taşıyan düşey taşıyıcılara yakınlıklarının etkileri de örneklerle incelenmiştir. Bu çalışma, çok katlı yapıların farklı döşeme türleriyle modellenmesi ve yapı analizinde rijit ve esnek döşeme modellerinin kullanılmasına bir örnektir.
In this study, effects of slab types on the behavior of structural systems are analyzed on multi-storey reinforced concrete buildings under seismic loads. Characteristics of multi-storey reinforced concrete structural systems are examined for various slab types. The rules and regulations of the current Turkish Earthquake Code are analyzed for buildings modeled with different slab types. Explanations are made about how correctly can a building simulation, which is modeled with rigid and flexible slabs at storey levels, represents the real behavior of the structure. These two modeling types are illustrated with samples and the differences are observed between them. Effects of slab openings on the behavior of vertical structural elements are analyzed with examples. This study is an example for a multi-storey reinforced concrete building modeled with various slab types and for the use of rigid and flexible slab modeling in the structural analysis.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

Döşeme türleri, Planda düzensiz yapılar, Rijit ve esnek döşeme modeli, Çok katlı yapılar., Reinforced Concrete Slabs, Irregularity in Plan, Rigid Diaphragm Modeling, Flexible Slab Modeling, Multi-storey Buildings

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

48
Görüntülenme
1,632
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.