Publication:
Radon Bozunum Ürünlerinin Daha İyi Bir Verim İle Detekte Edilebilmesi İçin Radon Deteksiyon Sistemin Elektrik Alan Geometrisinin Optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Institution Authors

Department

Fizik Mühendisliği
Physics Engineering

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmanın ana konusu, İstanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Fizik Laboratuvarında, üretilen radon monitör sisteminin içerisinde yer alan alfa detektörünün olabilecek en iyi verimde çalışabilmesi için gerekli olan elektrik alan optimizasyonunu içermektedir. Detektörün ölçüm yapan kısmı olan silikon fotodiyotunun sistem içerisindeki lokasyonu da yapılan simülasyonlar aracılığıyla incelenmiştir. Bu incelemeler bir çok yazılım paketleri kullanarak yapılan simülasyonlar ile gerçekleştirilmiştir. Öte yandan ölçümleri etkileyecek sistematik etkiler olan nem, basınç, sıcaklık, toz parçacıklarının ölçümlerde yaptıkları değişiklikler de simülasyonlar yardımıyla incelenmiştir. Ayrıca radon ve radyum kaynaklarıyla alınan ölçümlerden elde edilen spektrumlar ile simülasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Detektörün elektrik alan geometrisi ve silikon fotodiyotun lokasyonu bu sonuçlara göre tayin edilmiştir.
The main purpose of this research is optimizing the electric field of the radon detector we built in Nuclear Physics Laboratory of Istanbul Technical University. Optimizing processes included the simulations of the geometries of the electric field and the location of photodiode in the radon monitoring system. The main part of the simulations were accomplished with the software package Geant4 which includes several tools to be able to simulate the particles through matter. Measurements taken with radon detector using radon and radium sources were compared with the Geant4 simulations and they were consistent with each other. Using several software packages, the location of the photodiode was also optimized.

Description

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012

Journal or Series

ISSN

ISBN

Rights

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Keywords

radon, elektrik alan, simülasyon, radon ürünleri, radon, electric field, simulation, radon products

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

Related Patent

Related Goal

11
Görüntülenme
74
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.