Yayın:
Antakya Kenti Eski Doku İçinde Tipolojik Analiz

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Bölüm / Program

Bina Bilgisi
Building Technology

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Bu çalışmada; tarihi boyunca birçok uygarlığın yaşamış olması nedeni ile, bu uygarlıkların dil, din, ırk, kültür, sosyal yaşam ve mimari özelliklerini alarak zengin bir tarihi geçmişe sahip olan ve bunların paralelinde biçimlenen Antakya Kenti tipolojik analiz bağlamında incelenmiştir. Antakya’nın mimari yapısı sokak ve konut bağlamında incelenmiş, Antakya Evleri’nin tipolojik analizi yapılmıştır. Yöreye has olan birtakım ögeler konut içi ve konut dışı ögeler olmak üzere incelenmiştir. Daha önce de pek çok kez araştırılmış olan Antakya kenti, tipolojik olarak incelenmediğinden, bu çalışmada kentte tipolojik analiz bağlamında bir çalışma yapılması uygun görülmüş, çalışma fotoğraflar ve çizimlerle desteklenmiştir. Çalışma yapılırken sit alanı içinde bulunan Gazipaşa ve Zenginler Mahalleleri örnek olarak seçilmiş ve analizler de bu alanlarda yapılmıştır.
In this dissertation, the City of Antakya has been studied in relation with a typological analysis because it has a splendid historical past since many civilizations have settled here during the past and the city has been formed parallel to the languages, religions, races, cultures, social lives and architectural characteristics of these civilizations. The architectural structure of Antakya has been studied in relation with streets and houses; the Antakya Houses have been analyzed. In the houses, all of which have a plan scheme with yard, the location of the yard in the plan, street and yard facades, doors, windows, balconies and roofs have been examined. The facade, door and window analysis are supported with drawings. The City of Antakya, that has been subject to many studies previously, was not studied typologically; therefore it was deemed more appropriate that the study in the dissertation is made typologically and the dissertation is supported with drawings and photographs. Gazipaşa and Zenginler Quarters that are in the natural reservation area have been taken as examples during the study and the analysis were made in these areas.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

Tipolojik analiz, Antakya, mimari, Tipolojik analiz, Antakya, mimari.

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

356
Görüntülenme
787
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.