Çevre Mühendisliği

Son Başvurular

Şimdi gösteriliyor 1 - 4 / 4
    Energy Production from Biomass Valorization
    ( 2023-05-24) Yangın Gömeç, Çiğdem ; Sárvári Horváth, Ilona ; Martin, Carlos ; 0000-0003-3519-4821 ; Environmental Engineering
  • Öge
    Assessment of Microbial Diversity during Thermophilic Anaerobic Co-Digestion for an Effective Valorization of Food Waste and Wheat Straw
    ( 2022-12-21) Yangın Gömeç, Çiğdem ; Agnihotri, Swarnima ; Ylitervo, Päivi ; Sárvári Horváth, Ilona ; 0000-0003-3519-4821 ; Environmental Engineering
    In this study, predominant bacterial and archaeal populations and their roles during anaerobic mono-digestion of food waste (FW) and co-digestion of FW with straw pellets (SP) at thermophilic temperature (53 ± 1 °C) were assessed by Next Generation Sequencing (NGS) analysis at organic loading rates (OLRs) of 3.0 and 7.0 gVS/L/d. Depending on the seed; results revealed that Firmicutes, Bacteroidetes, and Proteobacteria were, respectively the most prevalent bacterial phyla at both OLRs investigated. On the other hand, Euryarchaeota was dominated by methanogens playing crucial role in biogas production and correlated mainly with the activities of Methanobacteria and Methanomicrobia at class level. Acetoclastic Methanosaetae was the predominant genus at OLR = 3.0 gVS/L/d; however, shared the same predominance with hydrogenotrophic methanogens Methanospirillium at the highest OLR. Although no clear effect in response to straw addition at OLR of 3.0 gVS/L/d could be seen in terms of methanogenic archaea at genus level, hydrogenotrophic methanogens revealed some shift from Methanobacterium to Methanospirillium at higher OLR. Nevertheless, no prominent microbial shift in the presence of wheat straw at increased OLR was likely due to adapted inoculation at start-up which was also demonstrated by relatively stable biogas yields during co-digestion.
  • Öge
    Nadir Toprak Elementleri ve Atıklardan Geri Kazanımı Çalıştayı Bildiri Kitabı, İstanbul, 2021
    (İstanbul Teknik Üniversitesi, 2021-12-01) Çevre Mühendisliği ; Koyuncu, İsmail ; Köse Mutlu, Börte ; Yüksekdağ, Ayşe ; Tuncay, Gizem ; Akça, Tuğçe
    Nadir Toprak Elementleri bilgisayar, cep telefonu, floresan lambalar, bataryalar gibi elektrikli ve elektronik ürünlerden, rüzgâr türbinleri, güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji ürünlerine kadar birçok sektörde kullanılan bir element grubudur. Nadir toprak elementlerine yönelik talep gün geçtikçe artmaktadır. Nadir toprak elementlerinin mevcut rezervlerden elde edilmesinin yanı sıra ekonomik modelin lineerden döngüsele geçmesiyle beraber nadir toprak elementlerinin sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde ülkemizde ve dünyada geri kazanımı için çalışmalar yapılmaktadır. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ve MEM-TEK Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi bünyesinde, bu elementlerin döngüsel ekonomi çerçevesinde çeşitli atık, atıksu ve ikincil kaynaklardan geri kazanımına dair yürütülen 11Y357 no’lu TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında “Nadir Toprak Elementleri ve Atıklardan Geri Kazanımı Çalıştayı” organize edilmiştir.
    Marmara Denizi'nde Deniz Salyası Sorunu ile İlgili Görüş ve Öneriler
    (İstanbul Teknik Üniversitesi, 2021-06-18) Öztürk, İzzet ; Yanalak, Mustafa ; Arslan, Özcan ; Koyuncu, İsmail ; Dilekgürgen, Ebru ; Erşahin, Mustafa Evren ; Türken, Türker ; https://orcid.org/0000-0002-8274-5326 ; Çevre Mühendisliği
    Müsilaj doğrudan bir kirlilik olmayıp, birçok farklı alanda zincirleme olarak olumsuzlukların tetiklenmesine neden olmaktadır (Şekil 1 ve Şekil 2). Bu olumsuzluklar arasında deniz canlılarının yok olması, balıkçılığın olumsuz etkilenmesi, deniz ve kıyı turizminin zarar görmesi, gemi ve deniz araçlarının zarar görmesi, atmosfere zararlı gazların salınması sayılabilir. Müsilaj oluştuktan sonra, çeşitli deniz vasıtaları ve sistemleri ile sınırlı şekilde denizden toplanmasından başka çözüm olmadığından, müsilajın oluşumuna neden olan faktörleri yok etmek en uygun çözüm olacaktır.