Bu çalışmada önemli ihracat ürünlerimizden birisi olan fındık füresinin raf ömrünün uzatılmasında biberiye bitkisi (Rosmarinus officinalis) antioksidanlarının (BAE) etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla biberiye antioksidan ekstraktı (BAE), füre yağına konularak, Ransimat, Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DTK) ve Fırın Testi olmak üzere üç farklı hızlandırılmış test yöntemi ile, fındık füresi yağındaki (FFY) Antioksidatif Aktivitesi ve Koruma Faktörü saptanmıştır. Ayrıca BAE' nin füre yağının Q10 değeri ile aktivasyon enerjisi üzerine etkisi de araştırılmıştır . Bunların yanısıra, BHA, BHT, ?-tokoferol gibi sentetik antioksidanların da FFY üzerindeki antioksidatif etkileri belirlenerek, BAE ile sinerjistik etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak BAE' nin füre yağında antioksidatif etki göstererek raf ömrünün artmasında etkili olduğu, fakat BAE' nin fındık füresi yağında sentetik antioksidanlarla sinerjistik etki göstermediği görülmüştür. DTK cihazının füre yağının oksidatif indüksiyon süresinin hesaplanmasında kullanılması mümkündür.