Mimoza
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile Mimoza'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeMimoza 01 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi(İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2014) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Özürlan Ağaçgözgü, Gülçin
-
ÖgeMimoza 03 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2015) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Özürlan Ağaçgözgü, GülçinBu sayımızda, ülkemizin ilk kadın bilimcilerini, fizik, matematik ve kimyacılarını konu ediyoruz. Merkezimizin kuruluş özgörevine uygun olarak yine bilim, mühendislik ve teknoloji alanında bir röportajımıza da yer verdik. 22 Nisan 2016’da “III. Ulusal Üniversite Kadın Araştırmaları Merkezleri Kongresi” Merkezimiz ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenecektir. Bu nedenle bu sayımızda Türkiye’de ve dünyada mevcut “Kadın Araştırmaları Merkezleri” ve ilgili programlar hakkında bilgi amaçlı bir yazı hazırladık. 7 Mayıs 2015 tarihinde YÖK tarafından organize edilen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı” sonunda üniversitelerde bu tür dersler konulması tavsiye edilmiştir. Bu sayımızda İTÜ’de verilen “Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” dersini de tanıttık ve öğrenci görüşlerini paylaştık.
-
ÖgeMimoza 02 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2015) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Özürlan Ağaçgözgü, Gülçinİlk sayımızı çıkarma sürecinde Soma’daki madencilerimizin kaybıyla sarsılmıştık, bu sayımıza hazırlık yaparken Özgecan Arslan’ı aramızdan çekip alanlar tüm toplumun vicdanında derin bir yara açtılar. Onunla da yetinmediler, kadınlarımızı sokak ortasında, evde, işte öldürmeye dövmeye devam ettiler, ediyorlar. Bu sayımızda da yine, “Kadına Şiddete Son” diye haykırarak bilim, teknoloji ve sanatla uğraşan kadınlarımızı ve onlarla ilgili olay, haber ve etkinlikleri anlatmaya devam ediyoruz. Sanatçı kadınlarımızdan ülkemizin ilk kadın mimarları, ressamları ve heykeltıraşlarıyla ilgili yazıları ilgi çekici bulacağınızı düşünüyoruz. Bunun yanısıra, üniversitemiz bünyesinde cinsel taciz ve ayrımcılığa karşı yapılan çalışmalarla ilgili geniş bir yer verdiğimiz panelden alıntılar ve olayın hukuksal boyutuyla ele aldığımız yazımızın önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.
-
ÖgeMimoza 04 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2016) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Özürlan Ağaçgözgü, GülçinBu sayımızda ülkemizdeki ilk madencileri ve yerbilimlerindeki kadınlarımızı konu ediyoruz. Bunun yanısıra, Maden Fakültesi’nde eğitim-öğretim ve çalışanlar profiliyle kadının yeri ile ilgili yazımız var. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde araştırma merkezimizin kuruluş özgörevine uygun biçimde gerçekleştirdiğimiz söyleşide üniversitemizin en başarılı kadınlarından biri olan yılın bilim kadını ödülünü alan Doç. Dr. Elif Genceli Güner’in başarıya giden yoldaki mücadelesine tanıklık edeceğiz. Kadına yönelik şiddetin giderek arttığı toplumumuzda şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele sözleşmesini hukuksal açıdan ele alan bir yazı yayınlıyoruz. Ve yine bu sefer de ülkemizdeki öncü bir kadın bilimciye yer ayırdık sayfalarımızda; arkeolojiye ve Anadolu’ya adanmış yaşamı ve insanlık tarihine katkılarıyla geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Prof. Dr. Halet Çambel’i hatırlamaya çalıştık.
-
ÖgeMimoza 05 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2016) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Özürlan Ağaçgözgü, GülçinSon günlerini yaşadığımız 2016 yılı, dünya için, ama özellikle de ülkemiz için çok kötü geçen, hatırlamak istemeyeceğimiz bir zaman dilimi olarak geride kalmak üzere. Terör sadırıları, katliamlar fiziksel ve ve psikolojik bütünlüğümüzü tehdit eden bu durum ruhsal bir travma geçirmemize neden olurken çaresiz, şaşkın, kızgın, üzgün ve ne yapacağımızı bilemez bir haldeyiz. Bu gidişatın yeni yılda son bulmasını dileyerek bu travma ile başa çıkabilmek için görevlerimize odaklanma zorunluluğunun bilincindeyiz. Bu sayımızda, geçmişten bugüne ülkemizdeki toplumsal cinsiyet çalışmaları ve kadın hakları hareketinde öne çıkan kadınların yaşamları ve mücadelelerine yer verdik. Kazanımların en önemlilerinden biri olan kadınlara seçme ve seçilme hakkına dünyadaki diğer ülkelere kıyasla uzun yıllar önce sahip olmamıza rağmen günlük yaşantımızda bunun sonuçlarını görmek için daha fazla çalışılması gerekiyor. Kadına yönelik şiddeti engelleyemiyoruz, kadınlar öldürülmeye devam ediyor. Bunun üzerine taciz, tecavüz ve cinsel istismar kadın ve çocukların korkulu rüyası ve bir başka ruhsal travma olarak karşımızda. İTÜ BMT-KAUM’un 25 Kasım 2016 tarihinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlediği panelde ülkemizde ve dünyada bu mücadelede güncel gelişmeler ele alındı. Dergimizin beşinci sayısında, bu toplantı ile çocukların cinsel istismarında rıza yaşının 12’ye indirilmesiyle ilgili yasal düzenlemeye yer verdik.
-
ÖgeMimoza 06 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(Mimoza 08 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi, 2017) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları MerkeziBildiğiniz gibi genellikle her sayımızda değişik mesleklerde kadınlarımıza yer veriyoruz. Bu sayımızda da kadınlarımızın sayıca az olduğu ancak giderek artış gösterdiği kadın denizcilerimize, yakınlarına ve su sporları yapan kadın sporcularımıza yer verdik. Hepimizin bildiği gibi kadın denizci olmak en zor mesleklerden biri, bizlerde sizlere güzel yanlarıyla ve zorluklarıyla bu alanda çalışan kadınlarımızdan örnekler vermeye çalıştık, bu mesleği düşünen genç kadınlarımıza tıpkı bir deniz feneri gibi ışık olmak istedik. Her zamanki gibi kanayan yaralarımızdan biri olan kız çocuklarımızın eğitimine yer verdik, Türkiye’de kız çocuklarının eğitiminin önündeki engelleri sunduk. Toplumların ilerlemesinin temeli eğitimdir, bilimdir, fendir. Güçlü, barışçıl ve istikrarlı bir dünya için cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve buna bağlı olarak kadınların ve bilhassa kız çocuklarının eğitimi konusuna ağırlık verilmesi çok önemlidir. Tarih boyunca sosyal değişim ve sosyal dönüşümlerin dinamiği hep kadınlar olmuştur. İşte bu yüzden bu gibi projeler çok önem kazanmaktadır. Eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığının (Kız Çocuklarının Eğitimi Projesi), İTÜ Gönüllük Kulübünün (Bir Başka Yol ve Nar Harekatı Projeleri) ve üniversitemizin katkı sağladığı (Giysi Odası ve “Başarı Beni İstanbul’a Götürüyor” Projeleri) sosyal sorumluluk projelerini de dile getirdik. Ayrıca, TÜİK verilerine göre 2016 yılında her alanda kadın profilini sayılarla vermeye çalıştık.
-
ÖgeMimoza 07 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Yayınevi, 2020) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Gül, Leman FigenBu sayıda dergimizin araştırma konusu ‘Antik Yunan’da Bilim Kadını’ olarak belirlenmiştir. İlk bilim insanlarının filozoflar olduğu ve filozof sözcüğünün Yunancada ‘bilgi ışığı’ anlamına geldiğini belirten bilim tarihçisi Günseli Naymansoy, Antik Yunan’da Kadın ve Hypatia’ isimli yazısında, kadının bilimle olan ilişkisini incelemektedir. Naymansoy, Antik çağda kadın olmanın zorluklarından, o dönemde felsefe ile uğraşan kadınların neredeyse tamamının ünlü ve ayrıcalıklı kişilerin ya eşleri ya da kızları olduğundan bahsetmektedir. Araştırma konusunun diğer makalesinde Bekir Güzel ‘Antik Yunanda Mücadeleci Bir Kadın Filozof: Aspasia’ başlıklı yazısında Antik dönemi ve bu dönem içerisinde Aspasia ve kadının toplumsal rolünü irdelemektedir. Araştırma konusuna katkıda bulunan yazarlarımıza fazla bilinmeyen bir döneme ışık tuttukları için teşekkür ediyoruz.
-
ÖgeMimoza 10 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Yayınevi, 2024) Mimoza ; İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları MerkeziDeğerli okuyucularımız; yılda iki sayı ile ve İTÜ Yayınevi bünyesinde dijital olarak yayınlanan, MİMOZA dergimizin Ağustos - Aralık 2024 dönemini değerlendiren 10. Sayısını, siz İTÜ mensup, öğrenci, mezunları ve tüm izleyenlerimizin ilgisine sunuyoruz. En son yayınladığımız 9. Özel sayımıza çok değerli geri dönüşler aldık. Bu enerjiyle hazırladığımız bu sayımızı “Kadın Merkezleri Çalışmaları ve Kadın Sağlığı” özel konusu ve merkezimizin iş birlikleri, etkinlikleri ve projelerine odaklanarak hazırladık. Prof. Dr. Gülriz Uygur, Türkiye’de
-
ÖgeMimoza 08 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Yayınevi, 2024) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Kalaycıoğlu, ZeynepDerginin bu özel sayısı, Türkiye Cumhuriyetimizin 100., Üniversitemizin 250. Yılında geliştirilen etkinlik ve yayın külliyatına kadın araştırmalarını önceleyen içeriği ile katkı vermeyi amaçlamaktadır. Sadece bu sayıya özel olarak Mimoza dergilerinden seçilen ve okuyuculara zamansız bir bilgi belge niteliği taşıyan makaleleri tekrar okuyucuya sunulmuştur. Yüksek Mühendis Mektepli ilk Kadın Mühendisler TÜBİTAK 2214-A doktora bursuyla desteklenen araştırmacı Gül AYDIN tarafından özetlenen makale bir belge niteliğindedir.
-
ÖgeMimoza 09 : İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi(İTÜ Yayınevi, 2024) İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ; Kalaycıoğlu, ZeynepEn son yayınladığımız 8. Özel sayımıza çok değerli geri dönüşler aldık. Bu enerjiyle hazırladığımız bu sayımızı “Kadın Araştırmaları ve Sürdürülebilirlik” özel konusu ve merkezimizin iş birlikleri, etkinlikleri ve projelerine odaklanarak hazırladık. Bu sayımızda; İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu olarak, Sayın Rektörümüz Prof.Dr. İsmail Koyuncu ve Rektör Yardımcılarımız Prof.Dr. Şule Itır Satoğlu, Prof.Dr. Mustafa Kumral ve Prof.Dr. Ali Deniz hocalarımızın katılımı ile 28.03.2024 tarihle merkezimizde yaptığımız toplantı gündeminde de yer verdiğimiz şekliyle, özellikle Üniversitemizin (CEP / GEP) Cinsiyet Eşitliği Planını uluslararası ve ulusal gündem de öz değerlendirmesini yaparak, araştırma ve çalışmalarımızı değerlendirdik.