Bu çalışmada gıda endüstrisinde pazar payı giderek artmakta olan probiyotik ürünlerde kullanılabilecek yeni probiyotik laktik asit bakterilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada kullanılan kültürlerin sindirim sisteminde canlı kalabilme potansiyelleri in vitro yöntemlerle incelenmiştir. Canlı kalma potansiyeli yüksek olan kültürlerin probiyotik özellikleri olarak safra tuzu hidrolaz aktivitesi ve kolesterol asimilasyon özellikleri incelenmiştir. Kültürlerin antibiyotik direnç profilleri çıkarılmıştır. Ayrıca kültürlerin UHT süt, portakal suyu ve elma suyunda raf ömrü boyunca canlılıkları incelenmiştir. Çalışmadaki kültürlerden üç tanesi sindirim sisteminde yüksek canlılığı göstermiştir. Bu üç kültürün kolesterol asimilasyon özelliklerinin fazla olduğu ve bu özelliğin safra tuzu hidrolaz aktivitesine bağlı olmadığı tespit edilmiştir. Ürünlerdeki denemelerde UHT süt ve portakal suyunda uygun sonuçlar elde edilmiştir. Elma suyunda inhibisyon etkisi daha fazla olmasına rağmen başlangıç inokülasyon seviyeleri daha yüksek tutulduğunda kültürlerin probiyotik elma suyu çalışmalarında kullanılabileceği belirlenmiştir.