Konut Tasarımında Yeni Kavramlar Ve Tek Ev Mimarisindeki Biçimsel Yansımaları

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Acar, H. Ece
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tez çalışmasında, toplumların yaşam biçimlerini yansıtan ve yüzyılların deneyim ve birikimi ile şekillenen konut tipolojilerinden biri olan tek ev olgusunun biçimsel gelişimi ele alınmaktadır. yirminci yüzyıl başından itibaren süregelen değişim kavramının etken olduğu mimari eğilimler paralelinde tek evin biçimsel ifadesinde etkili olan tasarım kavramlarına değinilmektedir. Tek ev olgusunun biçimsel gelişimi incelenirken biçim kavramı; mekan, yüzey ve kütle kurguları ile tanımlanmaktadır. Tez kapsamında Türkiye’de tek ev olgusunun mimari gelişiminin incelenmesi, görsel veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Toplumların çok yönlü etkileşimleri sosyal yaşamda ve buna paralel olarak mimari tasarımda çok farklı eğilimlerin söz konusu olmasını gerektirmiştir. Bu nedenle tek ev oluşumunda günümüzde etkili olan tasarım kavramları bu çok yönlü mimari eğilimler çerçevesinde oluşmaktadır. Bu inceleme sonucunda görülmüştür ki, aynı dönemde farklı mimari eğilimler bir arada bulunabilmektedir. Türkiye’de tek ev biçimsel gelişim sürecinde uluslararası yaygınlık kazanmış modern özellikler çoğunlukla etkisini sürdürmektedir.
The aim of this study is to consider the formal development of the single-family houses (villa), which is shaped by experimentations and knowledge of the centuries. , the design concepts of the twentieth century s architectural inclinations, which are under the effect of change concept are argued. Considering the development of the single-family house, form is described by space , surface and mass organizations. The method of this study on the architectural development of the single-family house concept in Turkey, is limited within the evaluation of their visual images. The versatile interactions of the societies cause different inclinations in the social life and consequently in the architectural design. Therefore, the design concepts, which are effective in this time, are formed in the frame of these different inclinations. In the conclusion of this research, it is seen that, different architectural inclinations could exist in the same periods. In the formal process of the development of the single-family houses, modern inclinations, which are prevalence in international atmosphere, usually continues their effects.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
20. yy, Tek ev, Değişim, Biçim, Tasarım kavramları, Biçimsel yaklaşım, 20th Century, Single-family house, Change, Form, Design concepts
Alıntı