Yatırım Analizlerinde Dinamik Programlama

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
İnce, Özlem
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tezde, yapım aşamasında olan 4.Levent-Maslak Sanayi Metro hattı incelenmiştir. Çalışmanın iki amacı vardır: Birincisi 5 yıllık dönemi kapsayan yapım aşamasında yatırımın fizibilitesini araştırmak ve en iyi yatırım zamanlamasına karar vermek, ikincisi de 25 yıllık dönem için en iyi yatırım politikasını belirlemektir. Metro projesinin faaliyete geçmesiyle trafiğin bir kısmının metroya geçmesi, hem ihtiyaç duyulacak yeni, ek otobüs ve minibüs yatırımlarında bir azalma, hem de bunların çalıştırılmasından kaynaklanan maliyetlerde bir azalma sağlayacaktır. Bunlar göz önünde tutularak her yıl alınması gereken tren sayısına karar verilmiştir. Projenin iki amacı birbiriyle ilişkilidir: Eğer en iyi yatırım politikası kar sağlamıyorsa, projeye yatırım yapılmayacaktır. Çalışmada en iyi yatırım politikası belirlenirken stokastik dinamik programlama, en iyi yatırım zamanlamasına karar verirken de belirli dinamik programlama kullanılmıştır. Microsoft Visual Studio C++ 6.0 kullanılarak geliştirilen programdan alınan sonuçlara göre 2029’dan 2034 yılına kadar 1 tren satın alınmasına karar verilmiş ve toplam $355,079,716 kar sağlanmıştır. Sonuçları elde ettikten sonra bazı parametrelerin etkilerini görebilmek için duyarlılık analizi yapılmıştır. Nüfus artışının, faiz oranının ve tren yatırım maliyetinin kararlarda etkili olduğu görülmüştür.
In this thesis, 4.Levent – Maslak Sanayi Subway Project was analyzed. The objective of the thesis is twofold: The first is to investigate the feasibility of the investment and decide on the optimal timing of the investments in the 5 years construction period and the second is to decide on the optimal investment policy in the 25 years operations period. Since some traffic will be diverted from road to rail by the subway project, the investment costs of the new additional buses and minibuses that would be required to accommodate the peak hour traffic demand and the operating costs of these will reduce. By considering this, the required number of trains to be purchased in each investment epoch was decided. The aims of the project are interrelated: If the optimal investment policy is not profitable, then do not invest in the project. Stochastic Dynamic Programming was used while deciding on the optimal investment policy and deterministic dynamic programming was used while determining the optimal timing of the investments. According to the computer program which was developed by Microsoft Visual Studio C++ 6.0, it was decided to purchase 1 train from year 2029 to year 2034 with total profit of $355,079,716. Then, a sensitivity analysis was conducted to determine the significance of effects of possible scenarios with respect to some key parameters. It was shown that the increase in population, interest rate and the investment cost of the trains affected the decisions.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Anahtar kelimeler
Stokastik ve belirli dinamik programlama, yatırım analizi, Stochastic and deterministic dynamic programming, investment analysis
Alıntı