İğneada'nın ekoturizm potansiyelinin saptanması

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-09-28
Yazarlar
Demir, Sara
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bulgaristan sınırına yakın olan İğneada, Karadeniz’ in kuzey batısında bulunmaktadır. Hassas ve biyolojik çeşitliği yüksek ekosistemlere sahip olması nedeni ile ulusal ve uluslar arası ölçekte önemli olan İğneada, bu özellikleri sebebi ile milli park ilan edilmiştir. Ekolojik değerleri yüksek alanlara doğru yapılan, koruma ve kullanma dengesini iyi sağlayan ve popüler bir turizm olan ekoturizm, bu çalışmada, İğneada için sürdürebilir turizm bir aktivitesi olarak belirlenmiştir. Tez çalışmasının amacı; İğneada’ nın ekoturizm kriterlerini belirlemek ve bu bağlamda uygun ekoturizm aktiviteleri ve alan seçimi önermek ile ekoturizm planlamasına yönelik önerileri sayısal GZFT analizi sonucuna göre ortaya koymaktır. Bunun için çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olarak bilinen Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) uygulanmış ve bu kapsamda sayısal veriler elde etmek için oluşturulan anketler yerel halk ve uzmanlara uygulanmıştır. AHS sonucuna göre; İğneada’ da sürdürebilir bir ekoturizm için “2023 Turizm Strateji Plan”ı en öncelikli ölçüt olarak seçilmiştir. Bu kararının gerçekleşmesi için İğneada’ nın hassas ve nadir ekolojik ve kültürel değerlerine saygı gösteren gerekli planlama karlarının alınması gerekmektedir. Sonuç olarak bu çalışma; İğneada’ nın ekoturizm planlaması için gerekli önerileri öncelik sırasına göre vermek ve yerel halka ekonomik gelir sağlayacak doğa yürüyüşü, yaban hayatı (fauna) gözlemciliği, kuş gözlemciliği, flora keşfi, organik tarım, tarihi ve arkeolojik alan gezisi, at arabası ve bisiklet turu ile keşif, öğrencilerin doğayı tanıma keşfi ve foto safari gibi ekoturizm aktivitelerini önermektedir.
Igneada is a coastal town on the very north east coast of Black Sea Region in Turkey and near the national border to Bulgaria. It has rare and biologically diverse ecosystems not only national but international scale, hence part of it was declared as a national park.The basic premise of this study is that ecotourism could be a more sustainable activity for Igneada. Ecotourism is a well-known strategy for balancing development and preservation in ecologically rich areas that is also highly attractive for tourism. This study aims to define ecotourism criteria for Igneada, offers convenient ecotourism activities and place definition for them, and proposes an ecotourism planning with using SWOT analysis. To reach our aim, one of the well-known multi-criteria decision making methods, Analytical Hierarchy Process (AHP), is employed on the basis of the data derived from interviews with locals and experts. The findings of AHP; all efforts should focus on realizing 2023 Tourism Strategy Plan for the sustainable ecotourism. For its implementation, supportive comprehensive policy and actions should be generate, which are respected to rare and sensitive ecological and cultural values of Igneada. Conclusion, this study offers for Igneada a framework to generate a priority ranking for ecotourism planning, and adviced to produce economical benefits by ecotourism activities, which are trekking, watching wildlife, watching birds, discovery of flora, organic farming, visiting historical and archaeological area, nature experince by students, discovery by horse carriage and bicycle and photo safari.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
Ekoturizm, iğneada, milli park, gzft, çok ölçütlü verme yöntemi, analitik hiyerarşi süreci (AHS), Ecotourism, igneada, national park, swot, multi-criteria decision making, analytical hierarchy process (AHP)
Alıntı