Boraj Yağının Çörekotu ( Nigella Sativa L.) Lipazı İle Hidrolizi Ve γ-linolenik Asitin Zenginleştirilmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
İpekler, Serhat
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, boraj yağından çörekotu bitkisel lipazı katalizörlüğünde enzimatik hidroliz yoluyla sağlık ve gıda alanlarında kullanımı ve önemi giderek artan γ – linolenik asitçe zengin ürünler eldesi amaçlanmıştır. Hidroliz reaksiyonlarında kullanılan enzimin çörekotu tohumlarından ekstraksiyonunda içersinde % 1 triton bulunan distile suyun en uygun ekstraksiyon çözücüsü olduğu ve bu çözücü sistemiyle elde edilmiş lipaz ekstraktından enzimin çöktürülmesinde de % 35 amonyum sülfat doygunluk derecesinde çalışılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. Proses parametrelerinin (hidroliz süresi ve enzim konsantrasyonu) hidroliz reaksiyonu yürüyüşüne olan etkisi incelenmiş, özellikle 163 – 490 U/g yağ enzim konsantrasyonlarında yürütülmüş hidroliz reaksiyonlarında, γ – linolenik asidin hidroliz ürünlerinden Digliserid (DG) ve Trigliserid (TG) fraksiyonlarında zenginleştiği saptanmıştır. En iyi sonuçlar 326 U/g yağ enzim miktarında elde edilmiş olup, 8 saat sonunda, orijinal boraj yağında % 21,9 oranında bulunan γ – linolenik asidin TG ve DG fraksiyonlarındaki yüzdesi sırasıyla % 29,6 ve % 41,8’ e yükselmiştir.
In this study, to obtain γ – linolenic acid rich products by enzymatic hydrolysis of borage oil was aimed since γ – linolenic acid has become one of the important polyunsaturated fatty acids in health and food industry. Distilled water with % 1 triton was found to be the most suitable solvent for extraction and optimum ammonium sulphate saturation level was established as % 35 for the precipitation of the extracted enzyme. The effects of process parameters (hydrolysis time and enzyme concentration) on the course of hydrolysis reaction and on the enrichment of γ – linolenic acid in the hydrolysis products were investigated. γ – linolenic acid was concentrated in the Diglyceride (DG) and Triglyceride (TG) fractions of the hydrolysis products, particularly at 163 – 490 U/g oil enzyme concentrations. Best results were obtained at 326 U/g oil enzyme concentration. After 8 h, the level of γ – linolenic acid was raised from 21.9 % in the original borage oil to 29.6 % and 41.8 % in the TG and DG fractions, respectively.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Boraj yağı, γ – linolenik asit, Lipaz, Nigella Sativa L., Borage Oil, γ – Linolenic Acid, Lipase, Nigella Sativa L.
Alıntı