Üç Faz Igbt Köprü Doğrultucunun Tasarımı Ve Çift Beslemeli Asenkron Generatör Tabanlı Rüzgar Türbin Sistemlerindeki Kontrolü

06.01.2013
İnal, Taha Taner
Bu tezde yapılan çalışma, MİLRES (Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi) Projesi çerçevesinde oluşturulmuştur. MİLRES projesi kapsamında, ilk olarak hedeflenen 500kW ÇBAG (çift beslemeli asenkron generatör, “DFIG”) tabanlı bir rüzgar türbini geliştirilmesidir. Projenin elektronik sistemler iş paketi altında 50kW’lık bir rüzgar enerjisi donanım simülatörünün oluşturulması söz konusudur. Donanım simülatörünün amacı, generatör mili ile şebeke arasındaki enerji akışının kararlı bir biçimde aktarılmasını sağlayacak güç elektroniği devresi testlerinin gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda bu güç devresi yardımıyla makinaya uygulanacak en uygun kontrol algoritmasına karar verilmesi için düşük güçte bir ortam sağlamasıdır. Bu kapsamda, 50kW donanım simülatöründe yer alacak frekans çeviricisi güç katı ve sürekli haldeki kontrolüne kabaca değinilerek şebeke tarafı çevirici tasarımı ve kontrolü bu tez altında daha ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Ayrıca tasarlanan güç katı üstünde tasarlanan kontrol algoritması çalıştırılarak sistem çıktıları sunulmaya çalışılacaktır.
This thesis get its topic from the MILRES (National Wind Energy Systems Development and Prototype Turbine Production) Project. Within the scope of the project, firstly 500kW wind turbine will develop with the DFIG configuration. Under the electronic systems work package, hardware in the loop (HIL) system will be established for the wind energy with 50kW DFIG. The scope of the HIL system is power electronic systems and control algorithms for the machine and electrical energy conversion. In this context, it will be touched briefly on the frequency converter and steady state control of that. In addition, grid side converter design and control algorithm for the converter will be analyzed deeply. In addition, the control algorithm is designed, the system also outputs generated at the power stage are represented.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Çift, beslemeli, asenkron, generatör, toplam, harmonik, distorsiyon, güç, faktörünün, düzeltilmesi, aktif, güç, kontrolü, üç, faz, DGM, doğrultucu, IGBT, darbe, genişliği, modülasyonu, rüzgar, enerjisi, güç, elektroniği, devreleri, reaktif, güç, kontrolü, vektör, kontrolü, frekans, çeviricisi., Double, fed, induction, generator, total, harmonic, distortion, power, factor, correction, active, power, control, three, phase, PWM, rectifier, IGBT, pulse, width, modulation, wind, energy, power, electronic, circuits, reactive, power, control, frequency, converter.