Kurutma makinesi kapı kilidi tasarımı

Ayaroğlu, Emre
İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Kurutma makinelerinde kullanılan kapı kilitlerinin açma kapama kuvvetleri, kullanıcı ergonomisi, çalışma koşulları ve uluslararası standartlar çerçevesinde tayin edilen değerlerdir. Uluslararası standartlar ve kullanıcı konforunu etkileyen faktörler, kapı açma kuvvetini belli bir seviyenin altında tutarken, çevrim esnasında kapağın kendiliğinden açılmaması için kapı açma kuvveti üst değerlerde tutulmalıdır. Bütün bu kriterler dikkate alındığında, kapı açma kapama kuvvetinden sorumlu olan kapı kilitleri, dar bir kuvvet toleransı aralığının içinde tutulmak zorundadır. Bu çalışmada, mevcut kapı kilitlerinde gözlemlenen kuvvet saçınıklığı ve zamana bağlı kuvvet düşüşünün sebepleri araştırılarak, bunları en düşük seviyeye indirecek tasarımı yapmak amaçlanmıştır. Öncelikle kilit kuvvetlerinde oluşan kuvvet düşüşünün sebepleri araştırılmıştır. Bu amaçla, zamana bağlı kuvvet düşüşüne uğrayan kilitlerin üç boyutlu tarama geometrisi, yeni gruplanmış parçalardan oluşan kilitler karşılaştırılmıştır. Buna paralel olarak, kilit yayları özel bir düzenekte, sevkiyat mesafesinde bekletilerek üzerlerinde oluşan kuvvet düşüşü zamana bağlı olarak belirlenmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda kilit kuvveti üzerinde oluşan zamana bağlı kuvvet düşüşünün temel sebebinin yaydaki gevşeme, ikincil sebebinin ise plastik parçalardaki sürünme olduğu tespit edilmiştir. Yaylarda montaj esnasında oluşan deformasyon miktarının, yay kuvveti saçınıklığını arttırabileceği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Kurutma makinesi