Zr-esaslı kütlesel metalik camın üretimi ve manyetik özelliklerinin incelenmesi

2013
Timur, Azmi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Kalın metalik cam alaşımları geleneksel alaşımlara göre üstün özelliklere sahiptirler. Bu özellikler alaşımın cinsine göre değişmekle birlikte yüksek dayanım, yüksek sertlik, yüksek kırılma tokluğu, yüksek elastik enerji, yumuşak ve sert manyetizma özelikleri, yüksek korozyon ve aşınma dayanımı olarak sıralanabilir. Bu çalışmada bu gelişmiş malzemelerin en yakın zamanda bulunmuş olan Zr esaslı alaşımlarından Zr52,5Al10Ni14,6Ti5Cu17,9 alaşımı kütlesel ve atomik oranlarda laboratuarda üretilmesi deneyi yapılmış, üretim parametrelerinin etkileri ile üretim sorunları açıklanmıştır. Üretim bir ark ergitme cihazında, su soğutmalı bakır kalıp kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üretilen numuneler düğme formundadır ve ortalama 8,50 mm kalınlığındadır. Üretim sırasında koruyucu Argon gazı kullanılmıştır. Gerçekleştirilen üretim deneyleri sonucunda elde edilen numuneler ve hazır tedarik edilen metalik camlar üzerinde manyetik ölçümler yapılmıştır. Manyetik özelliklerin incelenmesinde titreşimli numune manyetometresi kullanılmıştır. Bu ölçümler sonucunda malzemelerin manyetik özellikleri belirlenmiştir.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering