Dikiş Performansının Optimizasyonu

Bayraktar, Türkan
Bu çalışmada, overlok dikiş makinasında, dikiş ipliklerinin gerginlik kuvvetleri ile baskı ayağı kuvveti ölçülmüş ve bu kuvvetlerle kumaş özellikleri, dikiş makinası çalışma parametreleri, dikiş ipliği özellikleri arasında bağlantılar araştırılmıştır. Makinada baskı ayağı kuvvetini ölçmek için orijinal baskı çubuğu, strain gauge ile donatılmıştır. İğne, alt ve üst lüper ipliklerinin uyguladığı kuvvetleri ölçmek için makinanın orjinal iplik kılavuzları çıkarılarak yerine üzerlerine strain gaugeler yerleştirilen yeni parçalar takılmıştır. Bu işlemler sonucunda kuvvetleri on-line olarak ölçebilen bir ölçme sistemi kurulmuştur. Bu ölçme sistemi ile yapılan denelerden elde edilen veriler ile kumaş özellikleri, dikiş makinası parametreleri ve dikiş iplik özellikleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.
In this study, the forces coming out of sewing machine components due to tension of sewing threads and foot presser force in overlock sewing machine have been measured and the relationships between these forces and fabric properties, sewing machines parameters, sewing threads properties have been investigated. The original presser foot bar has been equipped with strain gauges in order to measure the pressure foot force of the machine. And the original components of the machine have been replaced with the new ones that are equipped with strain gauges in order to measure the forces generated by needle, upper and lower looper threads. Thus, a system measuring these forces on-line has been established. The data provided by the system and the fabric properties, sewing thread properties, sewing machine properties have been compared.
(Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
(PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
On-line dikiş ölçüm sistemi, overlok dikiş makinası, dikiş ipliği gerginlikleri, baskı ayağı kuvveti, dikiş ipliği özellikleri, kumaş özellikleri., On-line seam motoring system, Overloch sewing machine, tensions of sewing thread, presser foot force, sewing thread properties, fabric properties.