Asenkron Motorlarda İşaret Tabanlı Stator Yalıtım Arıza Tanısı

Uçar, Hasan Murat
Bu çalışmada, asenkron motorun stator sargı yalıtımın arızası tanısına ilişkin karakteristik özellikler, motora ait akım ve titreşim bilgilerine çeşitli analiz teknikleri uygulanarak çıkarılmaya çalışılmıştır. Deneysel çalışma aynı özellikteki üç motor için yapılmış olup, motor çalışırken ölçülen büyüklüklerin çevrimiçi analizi ile stator sargı yalıtımı arızası yapılmasını mümkün kılan karakteristikler ortaya çıkarılmıştır. Yapılan ön analizler sonucunda bir motor için seçilmiş veriler üzerinde spektral ve dalgacık analizi yöntemleri ile özellik çıkarımına ilişkin analizler yapılıp, yalıtım bozulmasını karakterize eden frekans bileşenleri belirlenmiştir. Bir motora ait verilerden elde edilen çıkarımlar, diğer motorlar için de analiz edilmiş ve benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise belirlenmiş olan arıza özelliklerinin, Yapay Sinir Ağları (YSA) yaklaşımı ile izlenmesi ve belirlenmesi sağlanmıştır.
In this research, stator-winding insulation damage in induction motors is considered and fault features developed during the artificial aging process of the stator insulation are extracted from the collected data by the spectral analysis methods. Coherence analysis was used to reveal the relationship between motor current and vibration and then, as a result of this application, some special frequency values represented by the even harmonics of the line frequency at 60 Hz are determined at 240, 360, 480, 600, 720, 840 and 960 Hz. Even harmonic effects are determined as a common feature between the phase currents and vibration signals using the coherence analysis and this feature indicates the stator insulation fault.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Asenkron motorlar, yaşlandırma işlemi, koherens, çift harmonikler, stator yalıtım arızası, Induction motors, aging process, coherence, even harmonics, stator insulation fault