Baca Gazındaki Düşük So2' Nin Kalsine Dolomit Kullanılarak Tutulması

2014-06-20
Başlayıcı, Serkan
Gün geçtikçe sanayileşen ülkemizde Kükürt dioksit emisyonları ciddi sorunlar teşkil etmeye başlamıştır. Artan nüfusa bağlı olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması için kullanılan katı yakıtlar temel Kükürt dioksit emisyonunu arttırıcı kaynaklardır. Kükürt dioksit emisyonlarını azaltmak için tüm dünyada ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle katı yakıt tüketerek enerji üreten sistemler ve orta-küçük ölçekli sanayi kuruluşları için kükürt dioksitin doğaya direk verilmesini önleyici sistemler geliştirilmektedir. Dünya genelinde kükürt dioksit emisyon değerleri düşüş eğilimi göstermekle birlikte ülkemizde bu eğilim görülememektedir.Bu yüzden Kükürt dioksit emisyon değerlerini düşürmek amacıyla  çalışmalar yapılması gerekmektedir.  Kütahya Yaylababa dolomitinin ve Küre pirit konsantresinin minerolojik incelemeleri yapılmış tane boyutları belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda dolomitin SO2 tutma verimi belirlenmiştir.
With each passing day, SO2 emissions has began to pose serious problems in our industrialized country. Nowadays, there are many different methods have been used for the removal of SO2.The SO2 gas is an important raw material for production of sulfuric acid. However, to commercially produce sulfuric acid from SO2 gas, the SO2 amount of flue gas is required to be above a given limit value. The gases, that are not suitable for commercial production of SO2 and their emission values are higher than the amount determined by related societies, are harmful to the environment and human health has to be filtered. In this study, calcinated Kütahya Yaylababa dolomite had used to remove SO2 in flue gas which has a high SO2 emission value, but gases can not be use for production of sulfuric acid means low SO2. Then ratings of holding SO2 are determined. Sphere Pyrite used as a source of SO2 then SO2 removal efficiency of dolomite were determined.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014
Baca Gazı, Desülfürizasyon, Dolomit, Flue Gas, Desulfurization, Dolomite